Kiderült, beadható-e egyszerre a koronavírus és az influenza elleni vakcina

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 12. - 05:30

A legjobb döntést akkor hozzuk, ha a két oltást néhány hét különbséggel igényeljük.

Főként az időseket és a veszélyeztetett csoportba tartozó személyeket érinti az influenza és a koronavírus-fertőzés őszi szezonja, ezért nem véletlen, hogy felmerül bennük a kérdés, adhatóak-e egyszerre az ellenük kifejlesztett vakcinák.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészség Kalauznak adott válaszában azt írják, akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni Magyarországon az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között.

Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt, amennyiben az oltóorvos javasolja, akkor 1-2 hét időköz tartásával biztonsággal adható a két oltás.

Szakemberek szerint érdemes kérni az influenzaoltást is, mivel ugyan az elmúlt években évben a maszkviselés miatt nem csapott magasra a fertőzöttek száma, most megint előtérbe kerülhet.

Az elmúlt években a COVID-19 elleni küzdelem részeként hozott intézkedések, például a maszkviselés, a távolságtartás, az iskolák bezárása egyik hatása az volt, hogy a különböző felső légúti fertőzések száma is csökkent. Ahogy azonban világszerte lazítanak a korlátozásokon, ezek a fertőző betegségek is visszatérnek” – mondta dr. Mark Roberts, a Pittsburghi Egyetem kutatója.