Koronavírus – használt pálcikákkal teszteltek közel tízezer embert az egyik repülőtéren

MTI/EPA/Divjakant Szolanki
not image

Kulcsár Péter

2021.május.8 - 19:42

Letartóztattak öt egészségügyi dolgozót Indonéziában, amiért egyszer már használt vattapamacsokkal bevont pálcikákkal végezték el a mintavételezéseket több mint kilencezer emberen.

Tavaly december óta mintegy 9 ezer utazón hajtottak végre koronavírus-gyorstesztet a Medan városában található Kualanamu Nemzetközi Repülőtéren, arról viszont sejtésük sem volt, hogy az orrukba felhelyezett pálcikákat korábban már másoknál is alkalmazták.

Az Ars Technica riportjából kiderült, hogy az ügy kapcsán a helyi hatóságok őrizetbe vettek négy dolgozót és az egyik gyógyszeripari vállalat menedzserét, amiért nem tartották be a szigorú előírásokat, és megszegték a járványügyi törvényeket.

Az incidens mögött természetesen illegális úton történő bevételszerzés áll, hiszen az elkövetők elhatározták, hogy újbóli beszerzés helyett inkább kimossák és újracsomagolják az egyszer már használt mintavételezési eszközöket. A módszer kifizetődőnek bizonyult számukra, hiszen nagyjából 125 ezer amerikai dollár értékű rúpiát tehettek zsebre.

Indonéziában egyébként csak azok szállhatnak fel a repülőgépekre, akik a terminálok közelében kihelyezett tesztállomásokon negatív covid-tesztet produkálnak, máskülönben két hétig tartó kötelező karanténba kell vonulniuk.

A bűncselekménnyel kapcsolatos első jelekre akkor figyeltek fel, amikor az utasok panaszkodni kezdtek a fals negatív tesztekre. Ekkor a rendőrség szándékosan kiküldött egy korábban pozitív PCR-teszttel igazolt covid-beteg járőrt a helyszínre, akinél a gyorsteszt negatív eredményt mutatott.

A hatóságok ezután kiérkeztek a reptérre, és letartóztatták a gyanúsítottakat, valamint elkobozták tőlük a náluk lévő körülbelül 10 ezer amerikai dollárnyi készpénzt, amit az illegális tevékenység során aznap szereztek.