Koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Magyarországon

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 16:03

Egy új, a koronavírus megelőzésére készült gyógyszert tesztelnek Magyarországon a vírusfertőzésben szenvedő betegekkel egy háztartásban élők részére.

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a molnupiravir (MK-4482/EIDD28-01) harmadik fázisú klinikai vizsgálatát, amelybe önkénteseket is bevonnak. A teszt összesen 8 centrumban, 55 személy részvételével valósul meg.

Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója kiemelte, a kutatás révén a magyarországi szakemberek egy része első kézből szerezhet tapasztalatot a molnupiravir alkalmazásával kapcsolatban – írja a Telex

„A vizsgálatban részt vevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várjuk”

– tette hozzá az igazgató. 

A molnupiravir molekulái beépülnek a vírus RSN-ébe, ahol a mutációs folyamatok során a vírus halálát okozzák. A kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető gyógyszer meggátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a SARS-CoV-2-ét.

A kutatás eredményei 2022 első felére várhatók.