Valótlan állítás, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus-fertőzés

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 14. - 22:43

Póta György gyermekorvos úgy gondolja, óriási tévhit, hogy a gyerekeket egyáltalán nem érinti a járvány.

Póta György az ATV Start című műsorában elmondta, az általános tünetek mellett a gyerekeknél a hasi tünetek is nagy százalékban megjelennek a koronavírus-fertőzés esetén.

A szakorvos hozzátette, az ősz beköszöntével nemcsak a koronavírus jelenik meg újra, hanem az összes többi vírus is, amelyek a közösségbe kerüléssel minden évben felütik a fejüket.

A szakember úgy véli, még mindig él az a tévhit, mely szerint a gyerekeket nem érinti a covid-fertőzés, ami nem igaz, az viszont elmondható, hogy a súlyos lefolyás, a halálesetek száma a gyerekeknél töredéke, mint az időseknél, ennek fő oka a szervezet ellenállóképessége.

Ha egy osztályban valaki igazoltan fertőzött, akkor megvan annak a valószínűsége, hogy ott elterjed a vírus – magyarázta a gyermekorvos, aki egyúttal hozzátette, ha a gyermek hazaviszi a fertőzést, ott okozhat nagyobb bajt a koronavírus.

Póta szerint a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagok 12 éves kor alatt hivatalosan még nem használhatóak. Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását ugyanakkor támogatja; mint mondta, más országokban is hasonlóan jártak el.