Háromezer oltatlan egészségügyi dolgozót függesztettek fel Franciaországban

Fotó: MTI/Komka Péter (Illusztráció)
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 17. - 08:06

Nem adatták be maguknak a koronavírus elleni védőoltást, ezért körülbelül háromezer egészségügyi munkavállalót felfüggesztettek állásukból Franciaországban.

A rendelet, mely minden egészségügyi munkavállaló, szociális intézményben dolgozó és tűzoltó számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, szerdán lépett életbe az országban. 

Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön elmondta, hogy a felfüggesztett munkavállalók közül már többen rászánták magukat a vakcina felvételére, miután egyértelművé vált, hogy enélkül elvesztik az állásukat. 

Véran hangsúlyozta, hogy az érintetteket csak ideiglenesen függesztették fel. A szabályozás minden egészségügyi dolgozóra vonatkozik: az orvosokra, az ápolókra, az irodai alkalmazottakra és az önkéntesekre is – írja az Index.

Emmanuel Macron francia elnök már július 12-én jelezte, hogy az érintett munkavállóknak szeptember 15-ig a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát be kell adatniuk, különben veszélybe kerül a munkaviszonyuk. 

A kieső munkavállalók miatt azonban már most súlyos problémák vannak az egészségügyben: egy nizzai kórházban csaknem 450 alkalmazottat kellett felfüggeszteni, akik ezután az épület előtt tiltakozni kezdtek. Montélimar egy kórházában bejelentették, hogy a nem sürgősségi beavatkozásokat elhalasztják.