Rekordot döntött az új fertőzések száma Tokióban

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 1. - 11:49

Most először fordult elő, hogy egyetlen nap alatt több mint négyezer új fertőzést regisztráltak.

Egyetlen nap alatt 4058 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az olimpiának otthont adó Tokióban – jelentette be a város önkormányzata szombaton. 

A dpa német hírügynökség beszámolója szerint a járvány kirobbanása óta ez az első olyan alkalom, hogy az egyetlen nap alatt azonosított új esetek száma átlépi a 4000-es határt.

A kormány pénteken augusztus 31-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet Tokióban, és több szomszédos prefektúrára kiterjesztette azt. A kormány vezető járványügyi tanácsadója szerint a gyorsan növekvő fertőzésszámok és a delta variáns terjedése miatt túlterhelődhet a japán egészségügyi rendszer.

A kormány ismét arra kérte a lakosságot, hogy az ötkarikás játékokat otthonról kövessék nyomon, és arra sürgette a japán fiatalokat, hogy vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, hiszen a 65 év felettiek többsége már élt a vakcinával. 

Többen azonban jelezték, hogy hiába kérték a döntéshozók újból a lakosságot az oltás felvételére, nincs elegendő mennyiségű vakcina az oltópontokon. A kritikus hangok szerint ráadásul az olimpia miatt a fiatalabbak nem veszik komolyan a koronavírus-járvány elleni harcban hozott intézkedéseket és korlátozásokat.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban ezt teljes mértékben elutasította, mondván, attól még, hogy az emberek izgatottak valami miatt, nem valószínű, hogy megkockáztatják a fertőzést, és az adatok sem támasztják alá ezt az állítást.