Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Koronavírus: megindultak fölfelé a számok Franciaországban

Fotó: A vendégek igazolását ellenőrzi egy gyorséttermi alkalmazott a párizsi diadalív közelében 2022. január 17-én. A francia parlament az előző nap elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyekre, továbbá vonatokra, távolsági buszokra, belföldi légi járatokra kötelező a három oltás felvételét bizonyító oltottsági igazolás Franciaországban. MTI/EPA/Mohamed Badra
not image

Takács Petra

2022. szeptember 18. - 21:51

Nem érte sokként a franciákat a helyzet, mivel számíthattak rá, de folyamatosan figyelik a számokat.

Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjed Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

“A koronavírus terjedése a járványhelyzet hetekig tartó javulása után ismét emelkedő tendenciát mutat” – írta heti jelentésében az egészségügyi minisztérium járványügyi hatósága, amely szerint a napi átlagos esetszám 67 százalékkal ugrott meg egy hét alatt, jelenleg 33 ezer, s a reprodukciós ráta is 1 fölé emelkedett.

Egy másik mutató, az elvégzett tesztek száma is csaknem 10 százalékkal emelkedett az előző héten, több mint 852 ezerre – jelezte a tárca statisztikai részlege. A szűrések száma elsősorban a 16 év alattiak körében ugrott meg, 56 százalékkal.

“Az elvégzett PCR-tesztek száma azonban jelenleg nem túl magas, így nem lehet biztos követeztetést levonni, de a tendencia azt tűnik igazolni, hogy a járvány visszahúzódása megállt, és az esetszámok megugrottak, ami egy új járványhullám lehetséges kezdete” – mondta az AFP-nek Antoine Flahault virológus.

Franciaországban a helyzet nem példanélküli, és számítottak is rá a szakemberek. A tavalyi év ugyanezen időszakában, az iskolakezdést követően a nyári járványhullámot okozó delta variáns visszatért, és egy őszi-téli járványhullámot is okozott.

“Úgy tűnik, hogy az omikron jelenlegi domináns alvariánsa, a BA.5, amely nyáron egész Európát sújtotta, ismét terjed az iskolakezdés óta Franciaország valamennyi régiójában, és szinte valamennyi nyugat-európai országban” – hangsúlyozta Antoine Flahault.

Azt viszont nehéz a szakember szerint egyelőre megítélni, hogy milyen mértékű lehet egy újabb járványhullám, miután nem egyértelmű, hogy a lakosság immunizációja jelenleg milyen szintű. Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek egyelőre csak harmada vette fel. A legutóbbi két hullám dinamikájára támaszkodva azonban a szakemberek ugyanakkor nem számítanak arra, hogy az egészségügyi ellátórendszert a közeljövőben leterhelik a koronavírusos fertőzöttek.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.