Kiderült, miért mutathat hónapokon át pozitív eredményt a PCR-teszt

Fotó: Unsplash/Fusion Medical Animation
not image

Borbély Fanni

2021.május.17 - 18:02

Végre kiderült, hogy mi okozhatja azt a jelenséget, hogy bizonyos embereknél hónapokkal felgyógyulásuk után is pozitív eredményt mutat a PCR-teszt.

Rudolf Jaenisch biológusprofesszor, az MIT kutatója arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus genetikai szekvenciái egy reverz transzkripciónak nevezett folyamat révén beépülhetnek a gazdasejt genomjába, a genom ezen szakaszai pedig ezután RNS-ekké “olvashatók”, amelyeket PCR-teszttel ki lehet kimutatni.

Bár nem sokan tudják, de nem a koronavírus az egyetlen, mely integrálódik az emberi genomba, ugyanis DNS-ünk közel 8 százaléka épül fel ősi vírusok maradványaiból, mivel egyes retrovírusok a DNS-ünkbe való integrálódásra támaszkodnak, hogy szaporodni tudjanak – írja az Infostart.

Ezek alapján a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy az új típusú koronavírussal vajon létrejöhet-e az integráció, ezért emberi sejteket fertőztek meg a vírussal a laboratóriumban, két nappal később pedig szekvenálták a fertőzött sejtek DNS-ét, hogy kiderüljön, tartalmazza-e a fertőzés genetikai anyagának nyomait.

A kutatók három különböző szekvenálási technika alkalmazásával is ugyanarra jutottak: minden mintában találtak koronavírusos anyagtöredéket, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek egyike sem elegendő mennyiségű ahhoz, hogy újra létrejöhessen egy élő vírus.

A kutatók arra is szeretnének választ találni, hogy ezek az integrált DNS-szakaszok felelhetnek-e az autoimmun következményekért, amelyeket egyes fertőzöttek tapasztalnak. “Jelenleg csak találgatni tudunk. De egy dolgot biztosan tudunk. A hosszan pozitív PCR-tesztekért ez a jelenség felel” – jelentette ki Jaenisch.