A tudósok továbbra is valószínűnek tartják a járvány laboratóriumi eredetét, vizsgálatot követelnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői egy buszban ülnek a Jade Boutique szálloda előtt 2021. január 28-án, miután véget ért kéthetes karanténjuk a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021.május.15 - 19:11

A WHO viszonylag gyorsan lesöpörte az asztalról a SARS-CoV-2 vírus laboratóriumi eredetének teóriáját, ám vezető tudósok egy csoportja egyáltalán nem tartja ezt kizártnak.

A Science magazinban közzétett nyílt levelükben jelezték, hogy a 2019. december 30-i riasztás óta, miszerint egy rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedés szedi áldozatait a közép-kínai Vuhanban, nagyon sok előrelépést sikerült tenni a SARS-CoV-2 megértésében a terjedése, patogenitása, kezelése terén.

A tudósok azonban kiemelték, hogy további vizsgálatok szükségesek a járvány eredetének meghatározása érdekében, szerintük ugyanis továbbra is „helytálló” lehet a laboratóriumi eredet elmélete, mint ahogyan az állatról emberre terjedése teóriája is.

A tudósok kihangsúlyozták, hogy a tavalyi WHO-vizsgálat eredményei szerint az állatról emberre ugrás, akár egy köztes gazdatest részvételével a „valószínűtől rendkívül valószínűig” terjedő értékelésbe tartozó elmélet a járvány eredetére vonatkozóan, miközben a laboratóriumi eredetet „rendkívül valószínűtlennek” nevezték

A zoonotikus valószínűségét a nyílt levelet író tudósok ugyan elismerik, viszont szerintük nem vizsgálták meg megfelelően a laboratóriumi eredet elméletét. Ezt szerintük az is bizonyítja, hogy az eredetvizsgálat első fázisáról született 313 oldalas dokumentumban mindössze 4 oldalon keresztül foglalkoztak az elmélettel.

A tudósok még a WHO főtitkárának, Dr. Tedrosz Adhanom Ghebrejeszusznak a nyilatkozatát is beidézik, aki szintén utalt arra, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű bizonyíték arra, hogy teljesen ki lehessen zárni a vírus laborszökevény mivoltát.

A nyílt levelet közzétevő szakemberek szerint annak érdekében kell minden alternatívát megfelelően kivizsgálni, hogy meghatározzunk a járvány pontos eredetét, és ennek megfelelően egy rendes stratégiát tudjunk kiépíteni, hogy a jövőben ilyet el tudjunk kerülni.

Ehhez azonban egy alapos vizsgálat lesz szükséges, amely átlátható, objektív és független felügyelet alatt áll, hogy az összeférhetetlenségnek még csak a gyanúja se lépjen fel. Minden teóriának, ami felmerült a járvány kapcsán, alaposan utána kell járni és megfelelő bizonyítékokat kell összegyűjteni – vélik a tudósok.