Elkészült az világ első DNS-oltása koronavírus ellen

Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban 2021. szeptember 3-án. MTI/Vajda János
not image

Takács Petra

2021. szeptember 8. - 07:56

Bár a ZyCoV-D hatékonyságban messze elmarad a többi oltáshoz képest, sok más vakcinának lehet az úttörője.

Az Indiában jóváhagyott oltás injekció nélkül adható a bőrbe, DNS-szálakat használ a Covid elleni immunitás kialakításához, a klinikai vizsgálatok alapján pedig 67 százalékos védettség kialakítására képes. Bár a hatékonysága nem olyan magas, mint a többi oltásnak, a kutatók szerint jelentős tény, hogy DNS-vakcináról van szó, ezért már ebben a hónapban elkezdik használni Indiában – jelenti az Infostart a Nature-re hivatkozva. 

„Fontos előrelépés ez a koronavírus teljes legyőzéséért folytatott küzdelemben, mert megmutatja, hogy van egy újabb típusú oltóanyag, amelyet felhasználhatunk” – nyilatkozta Peter Richmond, a perthi Nyugat-Ausztráliai Egyetem gyermekimmunológusa, aki szerint a vakcinának adott engedély bizonyítja, hogy a DNS-oltások is segítenek a járvány leküzdésében. 

„Ha sikeresnek bizonyulnak, ez valóban a vakcinológia jövője, mivel könnyen előállíthatók”

mondja Shahid Jameel, az indiai sonipati Ashoka Egyetem virológusa.

Világszerte a koronavírus ellen fejlesztett DNS-vakcinák közül közel egy tucat tart a klinikai vizsgálatok szakaszában, és legalább ennyi más betegségek elleni DNS-vakcinát vizsgálnak még. 

A ZyCoV-D-t a bőr alá, nem pedig mélyen az izomszövetbe adják be, ez a terület gazdag immunsejtekben, amelyek feldolgozzák az idegen tárgyakat, például a vakcinarészecskéket, ez segít abban, hogy a DNS hatékonyabban rögzüljön, mint az izomban. Nehezíti ugyanakkor használatát, hogy három adag kell belőle, és hatékonysága is alacsonyabb, mint a már használt oltásoké. 

„Ez egy nagyon izgalmas időszak a genetikai technológiák számára. Végre lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák, mire képesek”

tette hozzá Richmond.