Felfüggesztheti az EU a CureVac-vakcinák vásárlására kötött szerződéseket

Az új koronavírus elleni CvnCoV nevű oltóanyagot kifejlesztő és gyártó CureVac német gyógyszeripari vállalat emblémája a tübingeni székházon 2021. február 4-én. MTI/EPA/Ronald Wittek
not image

Kolláth Benjámin

2021. június 20. - 22:38

A CureVac nagy reményekkel várt koronavírus elleni oltóanyagának csalódást keltő klinikai tesztjei után könnyen lehet, hogy az Európai Unió lemond az előre megrendelt vakcinamennyiségről.

Miután a héten közzétették a CureVac koronavírus elleni vakcinájának igen harmatos hatékonysági adatait, az Európai Tanácson belül egyre nagyobb a nyomás, hogy felbontsák a céggel a vakcinavásárlásról kötött szerződést.

A Welt beszámolója szerint egyes tagállamok már a rossz eredmények szerdai közlése előtt erre sürgették a tanácsot, de akkor még az oltóanyag fejlesztésének késlekedését hozták indokként.

Bár a lap kérdésére a Tanács nem kommentálta az értesüléseket, így is valószínű, hogy ez a nyomás csak nőni fog, ugyanis az EU-nak még nem kellett fizetnie a megrendelt CureVac-vakcinákért. Azonban az Unió előbb az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) véleményét akarja meghallgatni az ügyben.

A CureVac vezérigazgatója, Franz-Werner Haas az elmúlt napokban azt állította a német sajtó szerint, hogy a Brüsszellel megkötött megállapodás „stabil”. Ugyanakkor Haas ekkor még afelől is optimista volt, hogy az EMA engedélyezteti majd az oltóanyagot, hogy valóban így lesz-e, az két-három hét múlva derül majd ki.