Orosz kutatók egy új gyógyszert fejlesztettek ki a koronavírus okozta citokinvihar ellen

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. október 13. - 19:49

Orosz tudósok egy csoportja olyan gyógyszert hozott létre, amely potenciálisan forradalmasíthatja a koronavírus kezelését, mivel hatástalanítja a betegség által a betegekben okozott legkatasztrofálisabb reakciót, miközben nem pusztítja el az immunválaszt.

A Leitragin nevű gyógyszert az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség (FMBA) Biomedikai Technológiai Kutatóközpontja fejlesztette ki, és jelenleg a klinikai vizsgálatok fázisában van. Bár alapanyagát már korábban is ismerték és használták a szovjet és orosz orvosok a fekélyek gyógyításában, az FMBA csapata volt az, amely felfedezte, hogyan lehet alkalmazni a vírus súlyos eseteinek és potenciálisan más, életveszélyes tüdőgyulladást okozó halálos betegségek kezelésére.

Az orosz tudósok azt a feladatot kapták, hogy találjanak egy olyan anyagot, amely “kapcsolóként” működik a láncreakcióban, amely a behatoló SARS-CoV-2 vírus beindítása után ténylegesen potenciális szervi elégtelenséget és halált okoz. Az immunrendszernek ezt a “citokinviharnak” nevezett reakcióját többféleképpen is leírták már, mint szervezetünk túlreagálását a vírusra, vagy mint “öngyilkos támadást” a betolakodó kórokozó ellen, sőt, mint evolúciós mechanizmust, amely a gazdatest halálával megállítja a halálos fertőzések terjedését.

A citokinvihart, más néven hipercitokinémiát a citokineknek nevezett apró hírvivő fehérjék váltják ki, amelyek általában a szervezetünk megbízható eszközei a fertőzések, gyulladások és traumák kezelésében. Néhány veszélyes kórokozóval, például a H1N1, a H5N1, az Ebola-vírus és a SARS-CoV-2 vírussal szemben azonban az immunrendszer úgy dönthet, hogy a vírus túlterheli, és “megőrül”. Ez masszív gyulladáshoz és potenciálisan szeptikus sokkhoz és halálhoz vezethet – mondta Maxim Skulachev, a Moszkvai Állami Egyetem (MSU) Fizikai-Kémiai Biológiai Kutatóintézetének vezető munkatársa az RT-nek.

A megoldást keresve az FMBA kutatói egy [D-Ala2]-dynorphin 1-6 nevű opioid hexapeptiddel próbálkoztak, és az eredmények meglepően ígéretesnek bizonyultak. Az emberek citokinviharaihoz hasonló, kémiailag kiváltott állapotokban szenvedő egerek halálozási aránya négyszeresére csökkent. Az oroszok szerint a nyugati tudósok látszólag inkább az opioidokra, mint a fájdalomcsillapítók összetevőire összpontosítanak, ezek az anyagok azonban sokkal sokrétűbbek, és akár ártalmatlanok is lehetnek.