A koronavírusos betegek közel 40 százalékát nem a vírusra kezelik

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 12. - 16:48

Az angliai kórházakban a hivatalos adatok alapján kiderült, hogy tízből közel négy covidos beteget elsősorban nem a vírus miatt kezelnek, hanem teljesen más okból.

Az NHS adatai szerint január 4-én mintegy 13 000 ágyat foglaltak le koronavírusos betegek, akik közül körülbelül 4850-en elsősorban nem a vírus miatt kerültek be, ez pedig azt jelenti, hogy a kormány napi covid-statisztikájában szereplő betegek majdnem 40 százaléka más miatt, például lábtörés következtében kerülhetett be. A szakértők és a politikusok körében egyre többen követelik, hogy a kormány tegyen különbséget a “coviddal” és a “covid miatt” felvett emberek között, hogy felmérhessék a vírus által az NHS-re gyakorolt valós nyomást. 

Az omikron következtében még nagyobb volt az esetek száma Londonban, ahol a covid-betegek 45 százaléka nem elsősorban a vírus miatt került kórházba. Szakértők szerint feltételezhető, hogy az esetek száma tovább fog emelkedni, mivel a variáns rekordmagasságba emeli az angliai fertőzési arányokat. A becslések szerint minden 15. emberből egy covidos volt szilveszterkor. A véletlenszerű covid-betegek arányának növekedése Sir David Spiegelhalter professzor, a Cambridge-i Egyetem statisztikusa szerint annak tudható be, hogy a kórházban fekvők között egyre többen kapják el a covidot.

A MailOnline elemzése szerint a legmagasabb „véletlen” kórházi betegszámmal rendelkező régió Midlands volt, itt a Covid-betegek 45 százalékát nem elsősorban a vírus miatt kezelték január 4-én. Ezt követte London és Kelet-Anglia 38 százalékkal, majd Északnyugat 63 százalékkal.  A koronavírusos betegek száma hétről hétre a legnagyobb mértékben Észak-Keleten és Yorkshire-ben nőtt, ahol 93 százalékkal, 1014-ről 1961-re emelkedett. Közülük 64 százalék elsősorban covid-kezelésben részesült.

Több tanulmány alapján az omikron azért okoz kevésbé súlyos betegséget, mint elődei, mert gyorsabban szaporodik a felső légutakban, mint a tüdőben, ahol nagyobb kárt okozhatna, ezáltal a covid halálozási aránya most 21-szer alacsonyabb, mint a második hullám idején volt. Mégis növekszik a kórházakban a válsághelyzet lehetősége, hiszen az NHS vezetői szerint az elszigeteltséggel, az emelkedő covid-költségekkel, a növekvő várólista számokkal és a személyzet távollétével is szembe kell nézniük. Ezen a héten például 120 000 NHS-alkalmazott hiányzott a munkából, ebből 60 ezren önizolálódtak vagy pozitív lett a tesztjük.