Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,088 $

Koronavírus – az enyhe szabályok ellenére Svédországban alacsonyan maradt a többlethalálozás

Miközben Európa-szerte szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, addig a skandináv országban meglehetősen lazán kezelték a helyzetet.

Stockholm, 2020. október 30. Védőmaszkot nem viselő emberek sétálnak egy bevásárlóközpontban a Stockholm közelében fekvő Solnában 2020. október 30-án. Svédország öt régiójában szigorítottak a járványügyi ajánlásokon, miután az előző napon azonosították az eddigi legtöbb koronavírussal fertőzött személyt. Ugyanakkor a stockholmi kórházak COVID-19 részlegén sokkal kevesebb beteget ápolnak most, mint tavasszal, a járvány első hullámában. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Amir Nabizadeh
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Infektológus szakértők szerint nem szabad az országos zárlattal szembeni bizonyítékként értékelni a svéd modellt, mivel több ízben is kérdéses módszerről van szó – írta a Reuters hírügynökség.

Amíg Franciaországban és Németországban egyre intenzívebben terjed a covid-fertőzés a szigorú lezárások és kijárási tilalom ellenére is, a gazdaság pedig évszázados recesszióba sodródott, addig Svédországban sokkal derűsebb a helyzet. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Londonban, Amszterdamban és Olaszország nagyobb városaiban heti rendszerességgel tüntetnek a lezárások ellen, Stockholm azonban már a pandémia kitörése óta a demokratikusabb utat járja, mégpedig ajánlásokat tesz a lakosságnak a védekezés érdekében, szabad mozgásukat azonban egyszer sem korlátozták.

Az iskolák, éttermek és az üzletek nagy része tavaly március óta nyitva van, így a gazdaság sem sínylette meg a világjárványt, mindeközben önkéntes alapon bárki viselhet maszkot és tarthatja a védőtávolságot, ám ezek a szabályok sosem váltak kötelezővé.

Az Eurostat legutóbbi adatai alapján Svédországban 7,7 százalékkal többen hunytak el 2020-ban az előző négy évi átlaghoz képest, amíg az olyan országokban, mint például Spanyolországban és Belgiumban, ahol szigorú zárlatokat vezettek be hónapokon keresztül, a többlethalálozás aránya 18,1, illetve 16,2 százaléknak bizonyult.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a skandináv régióban Finnországban 1 százalékos, Dániában pedig 1,5 százalékos volt a többletmortalitási ráta, míg Norvégiában körülbelül ugyanannyian hunytak el, mint a korábbi években.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.