Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Koronavírus – az enyhe szabályok ellenére Svédországban alacsonyan maradt a többlethalálozás

Stockholm, 2020. október 30. Védőmaszkot nem viselő emberek sétálnak egy bevásárlóközpontban a Stockholm közelében fekvő Solnában 2020. október 30-án. Svédország öt régiójában szigorítottak a járványügyi ajánlásokon, miután az előző napon azonosították az eddigi legtöbb koronavírussal fertőzött személyt. Ugyanakkor a stockholmi kórházak COVID-19 részlegén sokkal kevesebb beteget ápolnak most, mint tavasszal, a járvány első hullámában. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Amir Nabizadeh
not image

Kulcsár Péter

2021. március 26. - 05:10

Miközben Európa-szerte szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, addig a skandináv országban meglehetősen lazán kezelték a helyzetet.

Infektológus szakértők szerint nem szabad az országos zárlattal szembeni bizonyítékként értékelni a svéd modellt, mivel több ízben is kérdéses módszerről van szó – írta a Reuters hírügynökség.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Amíg Franciaországban és Németországban egyre intenzívebben terjed a covid-fertőzés a szigorú lezárások és kijárási tilalom ellenére is, a gazdaság pedig évszázados recesszióba sodródott, addig Svédországban sokkal derűsebb a helyzet.

Londonban, Amszterdamban és Olaszország nagyobb városaiban heti rendszerességgel tüntetnek a lezárások ellen, Stockholm azonban már a pandémia kitörése óta a demokratikusabb utat járja, mégpedig ajánlásokat tesz a lakosságnak a védekezés érdekében, szabad mozgásukat azonban egyszer sem korlátozták.

Az iskolák, éttermek és az üzletek nagy része tavaly március óta nyitva van, így a gazdaság sem sínylette meg a világjárványt, mindeközben önkéntes alapon bárki viselhet maszkot és tarthatja a védőtávolságot, ám ezek a szabályok sosem váltak kötelezővé.

Az Eurostat legutóbbi adatai alapján Svédországban 7,7 százalékkal többen hunytak el 2020-ban az előző négy évi átlaghoz képest, amíg az olyan országokban, mint például Spanyolországban és Belgiumban, ahol szigorú zárlatokat vezettek be hónapokon keresztül, a többlethalálozás aránya 18,1, illetve 16,2 százaléknak bizonyult.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a skandináv régióban Finnországban 1 százalékos, Dániában pedig 1,5 százalékos volt a többletmortalitási ráta, míg Norvégiában körülbelül ugyanannyian hunytak el, mint a korábbi években.