Koronavírus – Alaszkában minden 16 évesnél idősebb felnőttet és tinédzsert is oltanak

Kecskemét, 2021. február 26. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elõ oltáshoz a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2021. február 26-án. MTI/Ujvári Sándor
not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 00:58

Az egyik alaszkai kisváros klinikáján felállított oltóközpontban bárki igényelheti a koronavírus elleni védőoltást függetlenül attól, hogy éppen melyik korcsoporthoz tartozik.

Alaszka az Egyesült Államok oltási programjában előkelő helyen szerepel, a Sitka nevű településen azonban még az országos átlaghoz képest is sokkal intenzívebben és hatékonyabban zajlik a vakcinációs projekt.

Az NPR értesülései szerint a partoktól több száz kilométerre lévő szigeten található kisváros kórháza eldöntötte, hogy a maximális védettség jegyében az idős páciensek után a fiatalok számára is elérhetővé teszik a vakcinákat.

“Nagyon szerencsésnek érzem magam és örülök, hogy megkaphattam az oltást. Remélem, hogy hamarosan az élet visszatérhet a korábban megszokott kerékvágásba, és utazhatunk szabadon az államban” – mondta a 17 éves Bradley Westlock, aki a helyi középiskola egyik diákja.

Westlock és diáktársai az első tinédzserek, akik részesültek a Pfizer-vakcinákban, ami világszinten is komoly sikerként értékelhető dr. Elliot Bruhl, a Délkelet-alaszkai Regionális Egészségügyi Konzorcium vezető főorvosa szerint:

“A fiatalok sokkal mozgékonyabbak a közösségen belül. Mivel nagyon aktívak, ezért rengeteg szociális kontaktussal rendelkeznek, így kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a fennmaradt vakcinákat ne dobjuk ki a kukába, helyette adjuk be nekik, ezáltal maximálisan immunissá válhatnak.”

Bruhl hozzátette, a kórház sikere főként arra vezethető vissza, hogy nemcsak az USA-tól, hanem az Indiai Egészségügyi Szolgálattól (IHS) is kaptak vakcinaszállítmányokat – az utóbbi intézet híres arról, hogy gyorsan és megbízhatóan oldja meg a disztribúciós procedúrákat.