Koronavírus – a lassú séta megnöveli az elhalálozás kockázatát

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tanulmányból kiderült, hogy összefüggés van a séta sebessége és a covid-fertőzés súlyos szövődményeinek kialakulása között.

A Leicesteri Általános Kórház tudósai több mint 400 ezer középkorú és idősebb koronavírus-páciens adatait vizsgálták meg, figyelembe véve olyan faktorokat, mint például az elhízás, meglévő alapbetegségek és mozgási aktivitás.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Az elemzés során megállapították, hogy a lassan sétáló személyek esetében 88 százalékkal nagyobb eséllyel alakultak ki a középsúlyos és súlyos komplikációk, és 83 százalékkal hamarabb haltak bele a szövődményekbe, mint az intenzívebben járkáló egyének.

A kórház diabétesz-szakértője, Thomas Yates a Yahoo News hírportál megkeresésére elmondta, az elhízásról már régóta tudták, hogy hajlamosító tényező a koronavírus-fertőzésre, az új eredmények pedig tovább igazolják az eddigi feltételezéseiket.

Mivel egy retroaktív kutatásról van szó, ezért a tudósoknak hamarosan a gyakorlatban, embereken elvégzett kísérletek során is bizonyítaniuk kell az elméletüket. Ha valóban beigazolódik a teória, azzal idejében elejét vehetnék némi mozgással annak, hogy súlyos következményei legyenek a covid-fertőzésnek.

Azt egyelőre nem tudták pontosan meghatározni, hogy mi számít lassú, közepes, átlagos és intenzív sétának, a számításokat ugyanis a vizsgált páciensek összesített egészségi és kardiovaszkuláris állapotára alapozták.

Érdemes kiemelni azt is, hogy a megkérdezett covid-páciensek saját maguk vallották be, milyen gyorsan sétálnak, ez pedig egyénenként eltérő lehet, ezáltal pontos paramétereket csupán egy átfogó kutatás végeztével lehet megadni.