Koromfekete folyó hömpölygött végig Arizonában

not image

Kulcsár Péter

2020.július.24 - 17:30

Horrorfilmeket idéző, fekete, sűrű iszapfolyam zúdult végig az arizonai Pima megyében még július 15-én.

Horrorfilmeket idéző, fekete, sűrű iszapfolyam zúdult végig az arizonai Pima megyében még július 15-én.

Az igazán különleges jelenség valószínűleg a közeli erdőtüzek miatt jöhetett létre. Az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) szakértői szerint a heves esőzések szintén hozzájárulhattak ezen érdekes esemény kialakulásához.

Pima megye hatóságai az iszapárról készült felvételeket először a Twitter-profilukon tették közzé. A szakemberek elmondták, hogy a Cañada del Oro Wash környékén tomboló bozóttüzek állhatnak a bizarr áradások mögött.

A föld általában elnyeli az esővizet, tűz esetén azonban a talaj teljesen kopárrá válik, ezért nem marad rajta semmilyen réteg, ami felszívná a folyadékot. Mindezek következtében az égés után keletkezett törmelékeket az út során felszedi az ár, a színe sötétté alakul, a gyorsasága pedig egy folyó sebes mozgásához hasonlíthat.

A helyzeten súlyosbíthatnak a nyári záporok és zivatarok – erre jó példa lehetett az egyik július közepi nap, amikor mindössze 30 perc leforgása alatt 7 milliméternyi eső hullott le Dél-Kaliforniában, ezáltal előidézte a sűrű sárfolyó völgyekbe való lezúdulását.

Szerencsére semmilyen személyes sérülés nem történt, mint ahogyan gazdasági károkat sem okozott az ideiglenes fekete üledéklavina, viszont csodálatos videók készültek róla, amelyből láthatjuk, micsoda furcsaságokra képes az anyatermészet.

https://liner.hu/radioaktiv-oceanok-lehetnek-a-neptunuszhoz-hasonlo-exobolygokon/