Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

Állami támogatással segítik a kormányszóvivő férjét az 53 milliárd forintos hitelében

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 14. - 15:03

Szalay-Bobrovniczky Kristóf vállalata 150 millió eurós hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, amit a cseh hadiipari cég, az Aero Vodochody felvásárlására kellhet.

A HVG hírportál információi szerint egy augusztus 13-i kormányhatározatból derült ki, hogy a kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez, amit az MFB ad a HSC Aerojet Zrt.-nek. 

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

A hitel összegéből az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. Az állami kezességvállalásban a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell kifizetni. Arról, hogy mikor és hol, a pénzügyminiszter tájékoztatja a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

A cég vezérigazgatója egyébként Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója ugyanúgy Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak.

Már régebben keres új tulajdonost a gyár, tavaly nyáron részben már majdnem magyar tulajdonba került, akkor Tombor András, Habony Árpád közeli bizalmasa, az állami pénzekkel jócskán megtámogatott, kormányközeli Mathias Corvinus Collegium alapítója próbálkozott. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.