Clouds
21 Budapest
Dollár
357,98 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
443,38 Ft
Bitcoin
23,026 $

Kormányinfó: február 15-től oltási igazolvány lesz a védettségiből, rövidül a karanténkötelezettség

Fotó: Védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Szent László Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A csütörtök délelőtti kormányinfó ideje alatt a járványhelyzet is szóba került, immáron az ötödik hullámmal, amit az omikron robbantott be.

Az omikron új vírusvariáns legfőbb tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan képes terjedni, és ennek már Magyarországon is érezhetjük a hatását. A legutóbbi adatok szerint 9 ezer fölé ugrott az új fertőzöttek száma, és ez várhatóan lényegesen magasabb lesz.

Még a negyedik hullám el sem tűnt igazán, rögtön az ötödik követte, köszönhetően az új mutációnak. A kormány szerdán tartotta az idei első kormányülését, ahol az aktuális járványhelyzet is szóba került, amiről Gulyás Gergely számolt be a kormányinfón.

A kormány arra számít, hogy a következő napokban jelentős mértékben meg fognak növekedni a megbetegedések száma. Valószínűleg minden korábbinál nagyobbak lesznek ezek a számok, de más országok adatai alapján feltehetőleg ez nem lesz radikális hatással a kórházi betegek és az elhunytak számára.

A normál betegágyak számának 75%-a szabad, addig a másik 25%-ban koronavírus-betegeket, illetve koronavírus-gyanús személyeket ápolnak. Azok, akik fertőzöttek és kórházban tartózkodnak, 2261-en vannak, míg akik covid-tüneteket mutatnak, 596-an. A kapacitások a korábbiaknak megfelelően bővíthetőek, de jelenleg is rengeteg szabad ágy áll rendelkezésre, több mint 8500.

A védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak, több mint 9,2 millió vakcina áll rendelkezésre, amit a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Sinopharm biztosít.

Fontos döntés született a védettségi igazolványokról, amik oltási igazolvánnyá alakulnak át. Február 15-től történik meg ez, és kizárólag oltási igazolványról lesz szó, illetve nem lesz szükség új igazolványra, a jelenlegi használhatjuk tovább a kártyán lévő kóddal.

A gyakorlatban ez annyit jelenti, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, és aki két oltást kapott, de a második oltását hat hónapon belül vette fel. Ez a 18 év felettiekre értendő, a kiskorúaknál továbbra is két oltást vesznek alapul, nem hármat.

Emellett lerövidítik a karantént az omikron miatt, ami felnőttek esetében 7 nap lesz, de 5 nap után negatív teszttel el lehet hagyni a karantént. Ami pedig az iskolásokat illeti, ha egy osztályban megbetegedést tapasztalnak, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, ami az oltatlanoknál áll fenn.