Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Kormányinfó: bevezetik a reklámadót, 800 milliárdos bevétel származhat a különadókból

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadásán 2022. május 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Takács Petra

2022. május 26. - 15:20

Összesen 800 milliárd forintos bevételre számítanak az extraprofitból származó különadók bevezetésével, köztük a reklámadóval.

A csütörtöki Kormányinfó ideje alatt több bejelentés is történt, többek között megerősítették, hogy a benzinturizmust elkerülvén péntektől már csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező járművek vehetnek fel olcsóbb üzemanyagot, mások nem.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerdán jelentette be, hogy többek között a rezsicsökkentés megvédése érdekében különadókat vezetnek be, ami összesen nyolc szektort érint.

Fontos megjegyezni, hogy nem a profitot veszi el a kormány, hanem az azon felüli extra profitról van szó, és csak egy részéről. Ennek részeként újra bevezetik a reklámadót, mely 15 milliárd forinttal járulhat hozzá a bevételekhez, de csak 2023-tól.

Összesen 800 milliárd forintot várnak ezen különadókból, érintvén a bankszektort, a biztosítókat, az energiaszektort, a kiskereskedelmet, a telekommunikációt, a légitársaságokat, illetve a már említett 2023 első napjától visszatérő reklámadót. Ezen szektorokból származó extraprofit egy részét vonják el, amiből összeáll a 800 milliárd forintos bevétel 2022 végén, kivéve a reklámadót, mely 2023-ra csúszik át.

A bankszektortól 300 milliárd forintot fognak elvonni, akárcsak az energiaszektortól, melyben a Mol is érintett, addig ez a biztosítóknál 50 milliárdot, a kiskereskedelemnél 60 milliárdot, a telekommunikációnál 30 milliárdot, a légitársaságoknál 30 milliárdot, a gyógyszercégeknél pedig 20 milliárdot jelent, kivéve a gyógyszertárakat, azokat nem érinti a különadó.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.