Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Kiderült, miért lassultak le az oltások Magyarországon

Fotó: Fiatalok adatait egyeztetik, mielőtt megkapják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját Budapesten a Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. MTI/Balogh Zoltán

Takács Petra

2021. május 13. - 12:18

Egyesek amiatt nem oltatják be magukat, mert egy bizonyos vakcinára várnak, emiatt lassult le az oltási folyamat Magyarországon.

Magyarországon továbbra is önkéntes és ingyenes a COVID elleni oltás, tehát mindenki eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel, és ha igen, melyik vakcinát választja. Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy mi a lassulás oka az oltások területén.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

Gulyás kiemelte, hiába van több vakcina, mint regisztrált, azok akik regisztráltak és még nem kapták meg az oltásukat, jelentős részük egyszerűen válogat a vakcinák között. Ebből adódóan nem napi 100 ezerrel haladnak előre, hanem 30-40-50 ezrekkel.

A 18 év feletti magyar lakosság közel 56%-a azonban már beoltotta magát. Gulyás azzal számol, hogy ez a szám június elejére meg fogja haladni a 60%-ot, vagy a 65%-ot. „Szerintem jól haladunk, tudomásul kell venni, hogy szabad országban vagyunk, az oltás önkéntes.”

Gulyás Gergely elárulta, mikor jöhet a nyitás következő fázisa

A miniszter hozzátette, lassan végeredményt hirdethetnek, remekül állnak az oltásokkal, még a lassulás ellenére is. Ez azt jelenti, hogy már elérhető távolságba kerülhet a nyájimmunitás kialakulása, ami az egyik legfontosabb mérföldkő a vírussal szemben.