Nagy bejelentések a kormánytól: 5,5 millió beoltottól megszűnik a kötelező maszkhasználat

Fotó: Vass Klára gyermekorvos, tüdőgyógyász főorvos beolt egy 14 éves lányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021. június 24. - 10:43

A vártnak megfelelően a csütörtök délelőtti kormányinfó ideje alatt jelentették be és ismertették az újabb lazításokat, amik egy követő nagy mérföldkövet jelentenek a járvány idején.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter szerdán a hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások jelentős részét megszünteti a kormány, amilkor az átoltottak száma eléri az 5,5 milliót.

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát megtárgyalta és elfogadta a kormány, melynek kapcsán csütörtök délelőtt közöltek részleteket a kormányinfó ideje alatt.

A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint eddig összesen 5 445 544 fő kapta meg az oltását, ami azt jelenti, hogy rövidesen elérhetjük az 5,5 millió beoltottat. Ez kizárólag a regisztráltaktól függ, mivel rengeteg vakcina áll rendelkezésre, többek között a Pfizerből. Szerdán egy újabb jelentős vakcinaszállítmány érkezett a gyártótól, ami gyakorlatilag azonnal felhasználható, így az embereknek csak annyi dolguk van, hogy regisztrálnak, majd időpontot foglalnak.

Bejelentések – 5,5 millió beoltott felett:

  • megszűnik a kötelező maszkhasználat, a belső terekben is
  • védettségi igazolvány nélkül látogathatóak az éttermek, szállodák, fürdők és strandok
  • a védettségi igazolvány használatát azonban megtartják a tömegrendezvényekre (sportesemények, fesztiválok, éjszakai zenés szórakozóhelyek)
  • július első napjától kezdődően érvénybe lép/jön az uniós zöld kártya, erről később részletesebb tájékoztatást adnak

Fontos hír: Összedőlt egy többemeletes hotel Miamiban, rengeteg sérült lehet