Dollár
432,25 Ft
Euró
423,13 Ft
Font
481,05 Ft
Bitcoin
19,681 $

Kormányinfó: speciális alakulat lesznek a határvadászok, nincs végleges döntés a bérről, nem elvárás az érettségi

Fotó: Egy Augusta Bell-212 típusú osztrák felségjelű helikopter a Fire Blade 2022 többnemzeti helikopter harcászati gyakorlaton a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisán a Romváros gyakorlótéren 2022. június 21-én. MTI/Krizsán Csaba
not image

Takács Petra

2022. július 7. - 12:44

A cél az, hogy a honvédelmet tehermentesítsék, ennek részleteiről mondott pár szót Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar kormány egy határvadász rendszert tervez létrehozni, amit most Gulyás megerősített. Mivel a migráció minden eddiginél erősebb, és az illegális bevándorlók közül sokkal erőszakosabbak, szükség van a reakcióra.

Nemrég egy halálos összecsapásról is hírt adtak a magyar határ közelében, és nem ez volt az első eset, amikor fegyvereket használtak a migránsok. Sokuk az ukrajnai háború okozta gabonahiány miatt keltek útra, és igyekeznek bejutni az ország területére.

A hivatalos bejelentés szerint először 2200 határvadászt vesznek fel a speciális alakultba, ami a rendőrségen belül jön létre. Összesen pedig 4000 határvadász fog szolgálatot teljesíteni a speciális alakulatban, akik adott esetben a honvédséggel közösen is akcióba lendülhet.

Ezen rendszer létrehozásával tehermentesülhet a honvédelem, melynek számos más feladata is van. Egyelőre 4000 főben maximalizálják a rendszert, de adott esetben ez bővíthető, egyelőre nincs erről szó,

Több kérdésben is törvényt kell alkotni a rendszer kapcsán, arról is, hogy mennyit kereshetnek a határvadászok. Erről Gulyás azt mondta, a rendőrségi bérek rendszerébe kell beilleszteni a határvadászok béreit, és a készenléti rendőrség tisztjei fogják vezetni ezeket az egységeket. A bérekről egyelőre nem született végleges döntés, míg a kiképzés gyors lesz, hogy szeptembertől már munkába is tudjanak állni. Az érettségi vizsga megszerzése nem lesz kitétel, anélkül is lehet valaki határvadász, aminek költségeit a honvédelmi alapból biztosítják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.