Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Kormányinfó: az EU Bíróságához fordulhat a kormány az Erasmus-ügy miatt

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hernádi Zsolttal, a MOL elnök-vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án késő este. A december 5-én hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Balogh Zoltán
Belpolitika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfó alatt jelentette be, hogy az Európai Bírósághoz fognak fordulni, ha nem sikerül rendezniük az Erasmus ügyét Brüsszellel.

Gulyás a Kormányinfó elején elmondta, a kormány elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, ahogyan Brüsszel vélekedik a jelenlegi helyzetről az Erasmus kapcsán. Hangsúlyozta, amikor megállapodtak Brüsszellel, akkor ennek megfelelően módosították a szabályokat.

Úgy járt el a kormány, ahogyan azt Brüsszel kérte, és megkapták a jóváhagyást. Sőt, a magyar kormány nyitott volt arra is, hogy még szigorúbb szabályokat fogadjanak el, de Brüsszel erre nem tartott igényt.

Navracsics Tibor fog intézkedni az ügyben, és a kormány bízik abban, hogy gyorsan tisztázható a helyzet. A kormány kifizeti az Erasmus költségét, és ha szükséges, ezt a jövő évi ösztöndíjak kapcsán is meg fogja tenni.

Ha nem lesz megoldás, akkor viszont az Európai Unió Bíróságához fordul a kormány, pert indít, de békés megoldásra törekednek. Ha azonban Brüsszel tartja az álláspontját, és nincs változás, Magyarország pert indít az ügyben. A kormány pedig mindössze három napja értesülhetett az Erasmus-pénzek befagyasztásáról, aminek összege 5 milliárd forint.