Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

A kormány 75 év után visszahozná a főispánokat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfõvel közösen a június 23-án kezdõdõ kétnapos uniós csúcstalálkozót elõkészítõ videókonferencián vesz részt a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Borbély Fanni

2022. június 22. - 06:40

Egészen meglepő ötlet látott napvilágot a kormánymegbízottak kapcsán, ezentúl ugyanis lehetséges, hogy főispánnak kell majd hívni őket.

A 168.hu szemlézte a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatot, melynek egyik rejtett módosítása szerint a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek, ezzel pedig 75 év után visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legrégebbi hazai tisztség.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A főispán a magyar történelemben a nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt, ám az évek során rengeteget változott a tisztség jelentősége, majd végül 1947-ben teljesen meg is szüntették azt. A törvényjavaslatban azt írják:

“A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

A törvényjavaslatban azt is hozzátették, hogy:

“A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.