Korlátozásokkal készül a nyári főszezonra Horvátország egyik legnépszerűbb célpontja

Fotó: Az óváros részlete a horvátországi Dubrovnikban 2013. június 28-án. (MTI/EPA)
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Itt nemcsak azt szabják meg, hány turista érkezhet naponta, de azt is, hogyan kell viselkedniük.

Horvátország egyik legnépszerűbb célpontja, Dubrovnik számos korlátozással készül a turisztikai főszezonra: meghatározták, hogy egyszerre hányan lehetnek a történelmi óvárosban, illetve milyen hangosan működhetnek a vendéglátóegységek.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

De az is kiderült, hogy a vendégeknek a jövőben felemelve kell a gurulós bőröndjeiket a szállásra vinni, hogy ezzel is csökkenjen a zajszennyezés. Mindemellett szigorítják a kávézók, éttermek működését, ezért zajszintmérőket helyeztek el a különböző tereken, s ha bármely vállalkozás túllépi a megengedett értéket, pénzbírságon túl engedélye bevonására is számíthat.

Újabb szabály, hogy a turisták nem sétálhatnak félmeztelenül és a kutyákra muszáj pórázt rakni, mindezt pedig térfigyelő kamerákkal ellenőrzik, amelyekkel azt is tudják monitorozni, hogy egy adott pillanatban hányan vannak a történelmi városrészben – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Az Infostart szerint a megnövekedett turizmus miatt volt szükség az intézkedésekre, hiszen az idei év első öt hónapjában 46%-kal több turista érkezett Dubrovnikba, mint tavaly ilyenkor. De a túl sok turista elkerülése érdekében a nagy hajók működését is korlátozzák, így legfeljebb négyezer embert hozhatnak a hajók naponta.