Korai öregedéshez vezethet a túlzott aggódás és a depresszió

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.április.10 - 21:21

A legújabb tanulmány szerint égető szükség lenne a depresszió kezelésére, ugyanis hozzájárulhat az idejekorán történő idősödéshez.

A San Franciscó-i Kalifornai Egyetem (UCSF) kutatói azokat a személyeket figyelték meg hosszú távú kísérletük során, akiket depresszióval diagnosztizáltak. Rájöttek, hogy az antidepresszáns-terápia nélkül élő páciensek kinézetre és sejtszinten is öregebbnek bizonyultak hasonló korú társaikhoz képest.

A Live Science magazin riportjából kiderült, hogy az érintett egyének biológiai életkora két évvel több volt, mint azoké, akik nem szenvedtek egyetlen mentális betegségben sem.

A UCSF orvostanhallgatója és a kutatás főszerzője, Katerina Protsenko az egyetem sajtóközleményében arról írt, hogy a depressziót nem csupán lelki, hanem fizikális betegségként is értelmezni kell, hiszen kihathat az emberi szervezet minden egyes részére.

Habár vannak korlátai a tanulmánynak, azért érdemes leszögezni, hogy a közel száz önkéntesen elvégzett tesztek szignifikáns eredményekkel zárultak. Azt egyelőre nem tudták bebizonyítani, hogy az antidepresszánsok használata segíthet-e a folyamatok visszájára fordításában, ezért további kísérleteket szeretnének végrehajtani annak érdekében, hogy fény derülhessen a depresszió tüneteinek enyhítésére szolgáló készítmények alkalmasságára.

A depresszió kutatása a rengeteg orvosi és tudományos felfedezés ellenére még mindig gyerekcipőben jár, azonban a kutatók határozott célja, hogy a jövőben ezen változtassanak.

Világszerte nagyjából minden harmadik ember élt már át élete során legalább egy alkalommal mélydepressziót, melynek kialakulásáért a napi szintű, állandó stressz és a szorongás egyaránt okolható.