Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Kiderült, mekkora emelést terveznek a könyvelők

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema
not image

Takács Petra

2022. augusztus 2. - 13:36

Mint az várható volt, emelni fognak az árakon a könyvelők, és azt is tudni, milyen összegekkel kell számolnunk.

A könyvelők átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében – derült ki a Billingo online számlázó által július végén elvégzett felmérésből, amelyet mintegy ezer könyvelő töltött ki.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Az online felmérés szerint az érintett könyvelők 48 százaléka 5-10 ezer forinttal, 29 százaléka pedig 10-15 ezer forinttal emelné díjazását. A válaszadó könyvelők 98 százaléka könyvel katásoknak és csak 2 százalékuknak nincs katás ügyfele.

A válaszadók több mint fele jelenleg nem könyvel átalányadós ügyfeleket, és csak minden tizedik közölte, hogy több ilyen ügyfele is van. Több könyvelő is jelezte, hogy a legnagyobb kihívást az átalányadózásból való felkészülés jelenti, mert eddig egyáltalán nem volt ilyen ügyfelük.

A válaszadók több mint harmada továbbra sem fog átalányadózókat vállalni. Katás ügyfeleik könyvelésével eddig a megkérdezettek csaknem fele egy órát vagy annál kevesebbet foglalkozott havonta. Az átalányadóra áttérő ügyfeleknél a válaszadók 31,7 százaléka 1-2 órás, 27,4 százaléka pedig 2-3 órás többletmunkára számít.

A könyvelők több mint felének nincs már szabad kapacitása új ügyfeleket vállalni a meglévőkön kívül, és alig 8 százalékuk érzi úgy, hogy akár több mint 10 új ügyfélnek is tudna maradéktalanul könyvelni. A Billingo Technologies Zrt. tájékoztatása szerint Magyarországon több mint 130 ezer vállalkozás használja a Billingo számlázóprogramot.

(MTI)