Már 12-en hunytak el egy bánya folyóba jutó szennyvize miatt

Fotó: Twitter/Maetano
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 6. - 20:27

Kártérítést fog követelni Angolától a Kongói Demokratikus Köztársaság, amiért az egyik gyémántbányájukból szennyezett víz jutott a Kongó folyóba.

A kongói környezetvédelmi miniszter ráadásul arról számolt be, hogy sokan ittak a mérgezett vizű folyóból, amelynek hatására legalább 12-en vesztették életüket és több ezren betegedtek meg – idézte a Reuters.

Már július végén nyilvános volt, hogy Angola legnagyobb gyémántbányájának környékén elkezdett szivárogni a toxikus szennyvíz, miután meghibásodott a bánya zagytározója. A probléma viszont ökológiai katasztrófával ér fel, ugyanis a Kongó folyóba ömlött a szennyeződés.

Ami még aggasztóbb, hogy a Kongó ettől több helyen vörössé változott, a Kinshasha Egyetem tanulmánya szerint pedig legalább kétmillió embert érintett ez közvetlenül vagy közvetve. Sokan hasmenéstől szenvedtek, mások az élelmükként szolgáló haltól estek el.

A Kongói Demokratikus Köztársaság, amely Angolával mintegy 2500 kilométer hosszú közös határral rendelkezik, kártérítést fog követelni a szennyezőktől, vagyis a hatalmas gyémántbányát üzemeltető vállalkozóktól.

A környezetvédelmi miniszter elmondása szerint a szennyezőknek kell viselni a károkat, azonban nem tudta megbecsülni pontosan, ez mekkora lehet. Annyit közölt, hogy jelenleg 4400 emberről tud, aki beteg lett a folyó miatt.

Afrikában egyébként már korábban is komoly gondok merültek fel a különböző bányák kapcsán, részben a gyenge munkavédelmi, környezetvédelmi és balesetvédelmi felkészültség miatt, a gyermekmunkáról és rabszolgaságról nem is beszélve.