Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

A Peking által támogatott brit kínai nyelviskolákban tajvani tanárok fogják oktatni a mandarint

MTI Fotó: Sóki Tamás
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 20. - 13:17

Egyre rosszabb a két ország közötti diplomáciai kapcsolat, ez pedig már a britek intézkedésein is meglátszik.

A brit képviselők jelenleg is tárgyalásokat folytatnak Tajvannal arról, hogy az Egyesült Királyságban fokozatosan teljesen megszüntessék a Konfuciusz Intézet működő nyelviskoláit: a pártközi képviselők egy csoportja arról tárgyal Tajvannal, hogy mandarin nyelvtanárokat küldjenek az Egyesült Királyságba, hogy fokozatosan megszüntessék a kínai állam által támogatott intézmények működését.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az Egyesült Királyságban jelenleg 30 Konfuciusz Intézet működik, s bár évek óta vita tárgyát képezik az intézmények, a briteket továbbra is ezen helyeken tanítják a kínai nyelvre, a kínai kultúrára, valamint az üzleti etikettre. Ezen iskolák gyakorlatilag befogadó egyetemek, melyek egy kínai partneregyetem és a pekingi székhelyű Kínai Nemzetközi Oktatási Alapítvány (CIEF) közös vállalkozásaiként működnek.

Noha a brit kormány egészen a közelmúltig pozitívan értékelte a Peking által támogatott programot, és oktatási miniszterként még maga Liz Truss is dicsérte azt 2014-ben, mondván, hogy az intézmények “erős infrastruktúrát hoznak létre a mandarin nyelv oktatására az Egyesült Királyságban”, az azóta miniszterelnökké választott politikus már egészen más véleményen van.

Truss szemmel láthatóan egyre inkább ellenséges álláspontot képvisel Pekinggel szemben: a közelmúltban megjelent hírek szerint ugyanis a brit miniszterelnök Kínát az Egyesült Királyság “nemzetbiztonságát fenyegető akut veszélynek” nyilvánította az országot, s ezzel egy kategóriába sorolta Oroszországgal – írja a Guardian.

A közelmúltbeli negatív fejlemények okán pedig a Kína és az Egyesült Királyság közötti kétoldalú kapcsolatok látványos romlásnak indultak, a Konfuciusz Intézet projektje pedig vizsgálat alá került. A kampányolók egyre komolyabban kérdőjelezik meg a kínai nyelvoktatási program finanszírozási és toborzási folyamatát, kiemelve a szólásszabadság korlátozását az intézményekben, s elavultnak nevezve az Egyesült Királyság mandarin nyelvoktatással kapcsolatos megközelítését.

Legfőbb problémaként a finanszírozást nevezték meg: a China Research Group által júniusban készített tanulmány szerint a brit kormány minden kiadása az egyetemi Konfuciusz Intézeteken keresztül folyik; becslések szerint 2015 és 2024 között legalább 27 millió fontot különítettek el e célra.

Miközben az Egyesült Királyságban egyre nagyobb az aggodalom a kínai állami támogatású intézmények miatt, az Egyesült Államokban sem épp rózsás a helyzet, ám ott már Tajvan is lépett. 2020-ban ugyanis megszületett egy megállapodás a két ország között a nyelvoktatás kiterjesztéséről, egy tajvani kormányzati ügynökség pedig 2021 óta hoz létre nyelvtanulási központokat megannyi amerikai városban, egyértelműen a Konfuciusz Intézettel versenyezve. E mintára pedig a brit kormány is hasonlóképpen cselekedne, s tajvani nyelvoktatókkal pótolná a kínai nyelvtanárokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.