Komoly hatással lesz a koronavírus Kína mobil- és kijelző-gyártására

Gyémánt Péter

2020.február.3 - 16:46

A jelenleg folyamatban lévő koronavírus-krízis a várakozások szerint komoly mértékben meg fogja zavarni a helyi LCD-panelek és okostelefonok gyártását, amelynek következtében az árak növekedhetnek, és világszerte készlethiány léphet fel.

Kína vezető LCD- és OLED-panel gyártói úgy gondolják, hogy a panelek gyártásának kapacitása 10 százalékkal fog csökkenni – számol be az IHS Markit. Ez a szám pedig februárra több mint 20 százalékra nőhet.

Ez valódi LCD-hiányhoz vezethet Kínában, ugyanis számos harmadik fél gyártó beszámolt arról, hogy szünetelteti a gyártást.

„Vuhan kijelzőgyártó cégei jelenleg a koronavírus kitörésének következményeivel küzdenek. Ezek a cégek a munkaerő és a kulcsfontosságú komponensek hiányával néznek szembe, amely a fertőzés terjedésének a következménye.”- mondta az IHS Markit senior igazgatója.

A South China Morning Post pedig a Strategy Analytics kutatását idézte, amely szerint Kína nagyobb okostelefongyártói várhatóan 2020-ban a vártnál 5 százalékkal kevesebb okostelefont tudnak majd leszállítani.

Mivel a világszerte értékesített okostelefonok 70 százalékát Kínában gyártják, így a vállalat szakértői úgy gondolják, hogy ez a globális szállításra és előállításra is hatással lesz. Olyan nagy neveket érinthet majd ez, mint a Huawei, az OPPO, a Xiaomi és a Vivo.