10 hónapig tartó kóma közben szült egy nő, de vajon ez hogyan lehetséges?

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 20:20

Felébredt egy közel egy évig tartó kómából egy olasz nő, aki meglepődve tapasztalta, hogy gyermeke időközben megszületett.

Rosi Succival orvosi csoda történt, ugyanis sikerült megszülnie gyermekét, miközben ő még mély kómában aludt. Férje, a 42 éves Gabriele Succi a La Nazione hírportálnak adott interjújában elmondta, ennyi szenvedés után felüdülés volt látni feleségét és újszülött kisbabájukat.

Rosit a kóma után egy osztrák klinikára szállíthatják át, ahol megkezdhetik a neurológiai rehabilitációs kezelését, ami bár hosszú ideig fog tartani, azt várják tőle, hogy a nő részlegesen felépülhet.

Legutoljára 2019-ben, Arizonában történt egy eset, amikor is egy 14 éve kómában fekvő nő teherbe esett, és kihordta gyermekét, miközben senki sem tudott róla, hogy várandós lehet. Később rájöttek, hogy egy 36 éves ápoló erőszakolta meg, akit a hatóságok nemi erőszak elkövetésével letartóztattak, mivel olyan személlyel közösült, aki nem volt magánál.

Szakorvosok szerint bár a kómában lévő édesanyák mély álomban, tudattalan, vegetatív üzemmódban élik mindennapjaikat, ha teherbe esnek, ugyanúgy képesek megszülni csecsemőjüket, és az állapotuk nem befolyásolja az utód egészségét sem.

Ezek az édesanyák sajnos nem tudnak saját maguktól étkezni, ezért egy csövön keresztül adagolják számukra a tápanyagot, terhesség idején pedig ez természetesen szabályozható, így lényegében semmi akadálya sincs annak, hogy a kisbabák egészségesen fejlődjenek a kismama méhében.

Szüléskor a páciens nem tudja kinyomni a gyermeket, ezért kizárólag a császármetszés jöhet szóba, amit ugyanúgy végeznek el a sebészek, mint azt egy normál procedúra során tennék, egyedül az édesanya esetében kell utókezeléseket eszközölni annak érdekében, hogy elkerüljék a másodlagos fertőzések kialakulását a szervezetben.