Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,276 $

Kolumbia: 3,5 millió dollárba kerülhet Pablo Escobar vízilovainak kitelepítése

TÉMÁK:
#Kolumbia
Fotó: Unsplash
Dél-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A szakemberek azt tervezik, hogy karámokba csalogatják az állatokat, s ehhez csalikat fognak bevetni, majd speciális ládákba helyezik őket a szállításhoz.

Pablo Escobar még az 1980-as évek végén hozatott néhány vízilovat Afrikából Kolumbiába, ám a kokainbáró 1993-as halála után az állatok szabadon kóboroltak Antioquia megye egyik mocsaras területén, ahol annyira elszaporodtak, hogy szinte már kézzel-lábbal szabadulnának tőlük.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A kormány 2009-ben megpróbálta sterilizálni az állatokat, de ezzel leálltak, miután országos felháborodás tört ki az ügy kapcsán, bár a sterilizálási program hivatalosan továbbra is érvényben van – írta a The Guardian.

Ám a módszer lényegében hatástalan, ugyanis az állatok gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a hatóságok képesek lennének őket befogni és ivartalanítani, ezáltal úgy becsülik, hogy 2034-re akár az 1400-at is eléri a számuk a mostani 130-ról.

Nemrégiben pedig a kolumbiai hatóságok közölték, hogy 70 vízilovat terveznek befogni és elszállítani, amelyek közül 10 példány az észak-mexikói Ostok menedékhelyre kerül, míg 60 másik egy meg nem nevezett indiai létesítménybe.

Az Origo szerint a menedékház megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a szakemberek azt tervezik, hogy karámokba csalogatják az állatokat, s ehhez csalikat fognak bevetni, majd speciális ládákba helyezik őket a szállításhoz, a művelet összeköltsége pedig akár 3,5 millió dollár (kb. 1,3 milliárd forint) is lehet.