Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Legalább 52 rab halt meg egy börtönlázadásban Kolumbiában, nagy volt a tűz

Fotó: Az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet tisztjei a délnyugat-kolumbiai Tulua városában található büntetés-végrehajtási intézmény előtt 2022. június 28-án, miután tűzvész pusztított a börtönben kitört lázadást követően. A tűzben legkevesebb 49 ember életét vesztette, tízen megsebesültek. MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzman Jr.
not image

Hujber Dávid

2022. június 29. - 07:16

Legkevesebb több mint 50 rab vesztette életét egy kolumbiai börtönlázadásban kedden, miközben lángok csaptak fel az épületben.

Kolumbia délnyugati részén történt az eset, amiben legkevesebb 52 rab vesztette életét, és további 26 megsebesült. Erről a nemzetközi börtönügyi hivatal számolt be azt követően, hogy megkezdődött a holttestek azonosítása.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A lázadó rabok éjjel 2 óra körül gyújtottak tüzet, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrök behatoljanak a tuluai börtönükbe. A hivatalos tájékoztatás szerint összesen 26 sérültet láttak el, a halálos áldozatok száma pedig jelenleg 52.

Hozzátették, vannak nagyon súlyos állapotban lévők is, akik harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek, ami miatt tovább nőhet az áldozatok száma. A több mint 1200 börtönviselt személy befogadó börtönt rendőrök és katonák vették körül, hogy átvegyék az irányítást.

A hatóságok szerint a rabok nem mérték fel annak a következményeit, hogy mi történik, ha felgyújtják a matracokat. A tüzet időközben a tűzoltók eloltották, de addigra már sokan életüket vesztették.

Az este folyamán az igazságügyi szakértők is beléphettek az objektumba, hogy azonosítani tudják a holttesteket, miközben a börtön előtt családtagok gyűltek össze, hogy megtudják, mi történt a szerettükkel.

A hatóságok eleinte azt mondták, hogy szökési kísérlet történhetett, de később már lázadásról beszéltek. A tűz által érintett részlegben összesen 180 rab tartózkodott, arról egyelőre nincs információ, hogy milyen kaliberű bűnözők haltak meg a tűzben.

A tisztviselők szerint sokkal több lenne most a halott, ha a hatóságok nem avatkoznak közbe gyorsan. A halálos kimenetellel végződő börtönlázadások nem ritkák Latin-Amerikában. Kolumbia szomszédjában, Ecuadorban például 2021 eleje óta közel 400 rab vesztette életét, összesen hat zavargásban.

Tulua börtöne például 17%-kal túlnépesedett, ami az egész kolumbiai rendszerre igaz. 97 ezer befogadására alkalmas a rendszer országszerte, de az INPEC szerint ennél mintegy 16 ezer emberrel többen vannak a börtönökben – írja a CNA.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.