Kokain mindenhol, ezt még Pablo Escobar is megtapsolta volna

Fotó: Több mint 2400 kilogramm összsúlyú lefoglalt kokaintéglákat készülnek elégetni a dominikai bűnügyi hatóságok a fővárosban, Santo Domingóban 2018. január 4-én. (MTI/EPA/Orlando Barría)
not image

Takács Petra

2022. január 28. - 10:14

Csütörtökön szokatlan droglelőhelyet találtak a kolumbiai nyomozók, amikor folyékony kokaint fedeztek fel 19780 darab európai exportra szánt kókuszdió belsejében.

A kolumbiai Cartagenából az olaszországi Genova kikötőjébe indult volna az a konténer, ami közel 20 ezer darab kábítószerrel teli kókuszdiót tartalmazott. A vizsgálatokból kiderült, hogy a kókusztejet folyékony kokainnal cserélték ki, azonban a drogszállítmány pontos mennyiségét még nem sikerült megállapítani.

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országának számít, ahol körülbelül 169 ezer hektáron termesztik a kokacserjét, melynek szárított leveleit a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszer gyanánt, azonban a levélből kivonható kokain erős és szigorúan illegális kábítószernek minősül.

A Parameter szerint a kokainból a legnagyobb mennyiséget az Egyesült Államokba csempészik, ráadásul a drogkereskedelem a koronavírus ellenére sem esett vissza.

Orosz diplomatáknak kellett elhagynia az USA-t az ukrán válság közepette

Sajnálatos módon az sem változtatott sokat ezen a helyzeten, hogy a bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet, amely részben ebből a tevékenységből finanszírozta magát, 2016-ban békét kötött.