A klímaváltozás miatt változtatna a miniszter a spanyolok húsevési szokásain

Fotó: Unsplash/José Ignacio Pompé
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 28. - 02:44

Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné a megafarmok környezetre gyakorolt hatását, és változtatna étkezési szokásain.

Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet fog játszani abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje létfontosságú idegenforgalmi iparát.

Alberto Garzón szerint a spanyol embereknek fel kell ismerniük, hogy a húsfogyasztás – különösen az ipari megafarmokon nevelt marhahús – milyen nagy hatással van a környezetre, és ennek megfelelően változtatniuk kell étkezési szokásaikon.

A miniszter elmondta, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése miatt mélységesen sebezhetővé vált az éghajlatváltozással szemben, és hozzátette, hogy az a Spanyolország, amelyet az emberek ismernek és szeretnek, az a veszély fenyegeti, hogy örökre eltűnik – írja a The Guardian.

Garzón szerint a spanyoloknak nem kell teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról, de azt javasolja, hogy egészségük és a környezet érdekében jóval kevesebbet egyenek, és ügyeljenek arra, hogy az jó minőségű legyen.

“Ha nem cselekszünk, akkor nem csak az éghajlatváltozással lesz dolgunk, hanem a hármas válsággal: a biológiai sokféleség csökkenésével; a szennyezéssel és az éghajlatváltozással”

– mondta.

Megjegyezte, hogy az átlagos spanyolok hetente több mint 1 kg húst esznek, noha az ország élelmiszerügyi hivatala 200 és 500 g közötti mennyiséget javasol, hozzátette, hogy Spanyolországban több húst fogyasztanak, mint bármely más uniós országban, évente 70 millió sertést, tehenet, juhot, kecskét, lovat és madarat vágnak le, hogy 7,6 millió tonna húst állítsanak elő.