Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

„Ennyi erővel le is bombázhattok minket” – erős üzenet a környezetszennyező országoknak

Fotó: Unsplash/Massimo Virgilio
not image

Nagy Noel

2021. november 3. - 21:13

Az ENSZ által szervezett klímavédelmi konferencián, a COP26-on igen csak drasztikus nyilatkozatok hangoztak el az elmúlt napok során.

Az egyik legdrámaibbat azonban kétségkívül Surangel Whipps Jr., a csendes-óceániai térségben található Palau elnöke tett a konferencián. Palau kapcsán már régóta mondják a szakértők, hogy az emelkedő vízszintek miatt akár az egész országot ellepheti a víz.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Whipps pedig most kifejezetten a leggazdagabb országok, a G20-ak vezetőinek üzenet a károsanyag-kibocsátás kapcsán, amely jelentősen gyorsítja a klímaváltozás folyamatát. Meglehetősen drámai nyilatkozatban kritizálta a világvezetőket:

Látjuk, ahogy a perzselő nap elviselhetetlen hőséget ad nekünk, ahogy a melegedő tenger leigáz minket, ahogy a szelek minden irányból ellenünk fújnak. Az erőforrásaink a szemünk előtt tűnnek el, a jövőnk teljesen elrabolják” – vázolta fel a képet.

„Ha őszinték akarunk lenni, semmi méltóság nincs a lassú és fájdalmas halálban. Ennyi erővel le is bombázhattok minket, mint végignézitek a lassú és szenvedésekkel teli pusztulásunkat”

Whipps még egy palaui legendát is felidézett, amit párhuzamba állított a fosszilis tüzelőanyagok által táplált klímaváltozással. Mint fogalmazott egy helyi legenda szerint létezett egy fiú, akinek fékezhetetlen étvágya, ezért egy olyan óriássá változott, aki nem hagyta abba a növést – idézte a Common Dreams:

„A falánksága miatt az egész szigetnek etetnie kellett, míg el nem fogytak az erőforrásaink. Amikor az óriási fiú megpróbálta megenni a sziget lakosait, ők összefogtak és legyőzték őt. Ez a történt kísértetiesen hasonlít a mostani dilemmánkra. A legnagyobb kibocsátóknak fékezhetetlen az étvágya a fejlődésre, ami bántja a környezetünket és a túlélésünket fenyegeti”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.