Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Boris Johnson: a gyerekeink fognak ítélkezni felettünk, ha kudarcot vallunk a klímaválság megoldásában

Fotó: Boris Johnson brit miniszterelnök (j) és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevõk elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás elõtti értékhez képest. (MTI/AP/Pool/Christopher Furlong)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 3. - 12:47

„Azok az emberek, akik ítélkezni fognak felettünk, a még meg nem született gyermekek – és az ő gyermekeik. Ha kudarcot vallunk, nem fognak megbocsátani nekünk.“

A még meg nem született gyermekek „nem fogják megbocsátani“ a világ mai vezetőinek, ha nem tudnak szembenézni az éghajlati vészhelyzettel – mondta Boris Johnson a Cop26 csúcstalálkozón a klímavédelem jegyében. 

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A glasgow-i eseményt megnyitva a brit miniszterelnök rámutatott, hogy a fiataloknak nagyobb a tétje a fenyegető katasztrófával kapcsolatban, mint a teremben ülőknek, akiknek az átlagéletkora 60 év feletti.

„Azok az emberek, akik ítélkezni fognak felettünk, a még meg sem született gyermekek – és az ő gyermekeik“ – mondta Johnson, hozzátéve: „Nem szabad elrontanunk a szövegünket, és nem szabad elszalasztanunk a jelszavunkat.“

„Ha elbukunk, nem fognak megbocsátani nekünk. Olyan keserűséggel és nehezteléssel fognak ítélkezni felettünk, amely minden mai klímaaktivistát háttérbe szorít – és igazuk lesz.“

A felhívás akkor hangzott el, amikor a miniszterelnök az éghajlati válságot egy James Bond-filmhez hasonlította – csakhogy „a tragédia az, hogy ez nem egy film, és a világvége eszköze valós“.

A csúcstalálkozó megnyitásának hátterében az áll, hogy a legnagyobb gazdaságokat tömörítő G20-ak kétnapos római találkozójuk után nem tudtak újabb éghajlat-változási kötelezettségvállalásokat tenni – írja a The Independent

A záróközleményben csupán abban állapodtak meg, hogy „szükség esetén továbbfejlesztik“ a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő csökkentésére irányuló terveket, amely a tudósok szerint a katasztrófa elhárításának határideje.

Távolról sem állapodtak meg abban, hogy „a szén a történelem homályába vész“ – amely az Egyesült Királyság fő témája a Cop26-ra –, és nem határozták meg a fosszilis tüzelőanyag fokozatos kivonásának időpontját, ami „a lehető leghamarabb“ fog megtörténni.

A G20-ak elutasították az Egyesült Királyság azon felhívását, hogy 2050-re vállalják a nettó nulla kibocsátást, mivel  a nagy kibocsátók, Kína, India és Oroszország ellenezték a döntést.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.