A KLIK szerint nem tragédia, ha megbukik a diák

Fotó: Unsplash/Kyo Azuma
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 3. - 21:48

Az évismétlés segíthet elkerülni, hogy a diák évekig maga előtt tolja a hiányosságokat, ami megkímélheti a későbbi kudarcoktól.

Nem gond, ha egy diák megbukik az online oktatás hézagossága miatt és nincs is igazán tanárhiány az országban, legalábbis csalóka lehet az ezzel kapcsolatos statisztika – közölte Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúja során a Napi.hu szerint.

Összességében sem a bukások, sem az évismétlők száma nem magasabb, mint két évvel ezelőtt, vagyis a járvány kirobbanása előtti, szokásos munkarendben – hangsúlyozta Hajnal Gabriella. A legnehezebb helyzetben egyértelműen az alsó tagozatosok, kisdiákok vannak, főleg azok, akik tavaly digitális oktatás keretei között végezték el az első osztályt.

A KLIK elnöke úgy véli, nem kellene különösebb tragédiaként felfogni, ha valaki ebben a kivételes helyzetben megbukik és évismétlésre kényszerül. Jobb, ha adott esetben még egyszer végigjárja az első vagy a második osztályt a kisiskolás, mintha éveken keresztül maga előtt tolná a hiányosságokat. A gyermek jövője múlhat ezen, és egy évismétlés segíthet a későbbi kudarcélmények elkerülésében.

Hajnal Gabriella elárulta, hogy számos iskola a tanév utolsó heteiben inkább a hiányosságok pótlásával foglalkozott, nem számonkéréseket tartott. Az általános iskolásoknál várhatóan kevesebb lesz a lemaradás, mint tavaly, és az érettségi vizsgák is jól mentek, nem érkezett panasz rájuk, az eredmények pedig jobbak lettek az elmúlt két tanév eredményeinél. 

A KLIK egyébként arra készül, hogy szeptemberre visszaáll a régi rend, és a szokásos munkarendben, jelenléti oktatásban kezdik meg a 2021/2022-es tanévet a diákok. Nagyon sok pedagógus már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és a várakozások szerint a tanulók közül is sokan élnek ezzel a lehetőséggel szeptemberig.

Arról, hogy Hajnal Gabriella hogyan nyilatkozott a sajtóban és a közbeszédben egyre gyakrabban felbukkanó tanárhiány kérdésköréről, korábban itt írtunk.