Kiterjedtebb sejtes immunválaszt vált ki az időseknél az AstraZeneca a második dózis után

Fotó: MTI/Balázs Attila
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Egy lektorálás előtt álló tanulmány szerint az AstraZeneca oltóanyagának második dózisának beadása után kiterjettebb sejtes immunválasz figyelhető meg az időseknél, mint a Pfizer vakcinájának esetében.

A Pfizer-BioNTech és az Oxford-AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagai által az időseknél kiváltott ellenanyagtermelődést hasonlította össze egy lektorálás előtt álló brit tanulmány, mely a Preprint with Lancet oldalon jelent meg.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A 24.hu szerint Dobson Szabolcs gyógyszerész és engedélyezési szakértő az oltóanyagokkal foglalkozó “Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó” csoportban írt a brit tanulmányról, melynek során 165 fő 80-96 év közötti személynél hasonlították össze a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagának első adagjának beadását követően öt héttel az adaptív immunválasz értékeit.

Két különböző típusú vakcináról van szó, hiszen a Pfizer-BioNTech oltóanyaga mRNS-alapú, míg az Oxford-AstraZeneca védőoltás adenovírus vektorvakcina. A kutatás eredményei szerint a Pfizer-vakcina tüskefehérje elleni antitestválaszt a beoltottak 93 százalékában, az AstraZeneca esetében azonban 87 százalékban mutatták ki – írja a portál. 

Dobson Szabolcs ugyanakkor azt írja, hogy a “a tüskefehérje-specifikus T immunsejt választ a Pfizer-BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer-BioNTech vakcinánál megfigyeltet. Korábbi fertőzés esetén az immunválaszok jelentősen erősebbek voltak” – idézte a portál szakértőt.

Így ez azt jelenti, hogy az idősek esetében az első dózis oltóanyag után nagyjából azonos az ellenanyagtermelődés a két vakcina esetében, de az AstraZeneca második dózisa után kiterjettebb sejtes immunválasz figyelhető meg.