Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Kissinger szerint az USA már a háború szélén áll Oroszországgal és Kínával

Fotó: Unsplash/Edoardo Cuoghi
not image

Takács Petra

2022. augusztus 13. - 22:02

Az Egyesült Államok olyan dolgokba árthatja magát, ami nagyon sokba kerülhet, miközben a Joe Biden vezette amerikai kormány rengeteg kritikát kap.

Az USA dollármilliárdokat költ Ukrajna fegyverkezésére, amit többen nem néznek jó szemmel. Ezen fegyverek nélkül Ukrajna valószínűleg már elbukta volna a háborút Oroszország ellen, ha nem is napok alatt.

Nemcsak fegyvereket kapnak, hanem olyan hírszerzési információkat, amik segítségével borsot törhetnek az oroszok orra alá. Korábbi hírek szerint ezen információk birtokában már a háború első napjaiban nagyon súlyos gondokat okoztak az orosz haderőnek.

Azóta lassan fél év telt el, sok ezer ember vesztette életét, köztük civilekkel, és az orosz szankciók nemigazán működnek. Európa viszont már nagyon érzi ennek a negatív hatását, akárcsak Magyarország, ahol ugyancsak egekben vannak az élelmiszerárak és magas az infláció.

Az USA és Kína kapcsolata szintén nem mondható jónak, és ez csak rosszabb, mióta a kínai kormányt felbőszítették a tajvani látogatásukkal, ami nem maradt válasz nélkül. Kína ugyan nem akar komoly konfliktust, egyértelművé tették, hogy náluk is van egy határ, és nem fognak hagyni bizonyos dolgokat.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a Wall Street Journalnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte az USA már a háború szélén van Oroszországgal és Kínával, ami a világ szempontjából is aggasztó.

„A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával olyan kérdésekben, amiket részben mi hoztunk létre, mindezt anélkül, hogy bármilyen koncepciónk is lenne azt illetően, hogyan fog ez végződni vagy hova vezetne.”

„Nem lehet most azt mondani, hogy szétválasztjuk őket, és egymás ellen fordítjuk a többieket. Mindössze annyit tehetünk, hogy nem gyorsítsuk fel a feszültséget, és lehetőséget teremtünk. Ehhez pedig kell, hogy legyen valamilyen célod.” – idézte a TASZSZ Kissinger interjúját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.