Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

A kirúgott pedagógusok perre mennek, a magániskolákra más rendszer vonatkozik 

Fotó: Résztvevõk a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésû demonstrációján Budapesten, a Hõsök terén 2022. október 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A szakszervezetek nem mondanak le arról, hogy sztrájkba hívják a pedagógusokat, és az energiatakarékossági intézkedésről megvan a véleményük. 

Csoportosan indítanak munkaügyi pert azok a pedagógusok, akiket elbocsátottak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A beadványuk hamarosan elkészül, bővebb tájékoztatást október 23-án adnak az ügyről – írja a Népszava

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Törley Katalin az intézmény volt francia szakos tanára elmondta, hogy tudomása szerint a helyükre még nem vettek fel új szaktanárokat, csoport-összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg helyettesítésüket a kollégáik.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására legutóbb október 14-én léptek egységes sztrájkba a pedagógusok, az ő adataik szerint országszerte mintegy 640 intézményben szüntették be a munkát. A tankerületek is reagáltak a helyzetre, többen rendkívüli szünetet rendeltek el a sztrájk napjára, a pedagógusok szerint jogellenesen. Az érdekképviseletek a következő egységes sztrájknapot október 27-ére hirdették meg.

Az energiatakarékossági intézkedések sem nyerték el a tetszésüket 

Több helyen tiltakoznak a szülők az energiatakarékossági intézkedések ellen, azonban a Népszava úgy tudja, hogy a magániskolákban továbbra is elég meleg lesz. Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor elmondta, hogy a magániskola az állami fenntartású intézményektől eltérő szisztémában működik, ezért dönthet úgy, hogy máskor tartja a szüneteket, s rá nem vonatkoznak az állam által hozott fűtéskorlátozó rendelkezések.

A lap hozzáteszi, hogy a miskolci tankerület már értesítette a hatáskörébe tartozó iskolákat arról, hogy milyen rendelkezéseket állapítottak meg a fűtésszabályozásra vonatkozóan, de azokat több intézményben nem lehet majd betartani, ugyanis fizikailag nem tudják lejjebb tekerni a radiátorok szabályzóját. 

„A mi iskolánkban elavult a fűtési rendszer, és vélhetően ezzel nem vagyunk egyedül. A radiátorok egy része csöpög, és legtöbbjükről hiányzik az a gomb, amivel alacsonyabbra tudnánk állítani a fűtést. Így maga a rendelkezés eleve értelmezhetetlen számunkra” – mondta a lapnak Pilz Olivér a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, matematika-fizika-kémia szakos tanár.