Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Kínzással és megfélemlítéssel hallgattathatják el a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 26. - 20:11

Egy munkatárs szerint az oroszok módszere az, hogy a pincébe viszik a vezérlőterem dolgozóit, ám ezekről a „beszélgetésekről” mélyen hallgat a vezetőség.

A zaporizzsjai atomerőmű névtelenséget kérő dolgozói azt állítják, hogy az orosz erők kínozzák a személyzetet, valamint megakadályozzák őket abban, hogy az ENSZ szakértőit tájékoztassák a fennálló biztonsági kockázatokról.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

Ezek a kijelentések az üzemből elmenekült, valamint a még ott dolgozó kollégáktól hangzottak el, akik egyre inkább aggódnak a létesítmény közelében zajló harcok miatt, amelyek véleményük szerint egy Csernobilhoz hasonló atomkatasztrófához is vezethetnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei várhatóan a következő napokban érkeznek meg a helyszínre, hogy felmérjék a fennálló helyzetet, azonban az atomerőmű dolgozói attól tartanak, a megszállók ezt is az előnyükre akarják majd fordítani – írta az Independent.ie.

„Mindannyian aggódunk a NAÜ képviselőinek látogatása miatt, hogy az orosz erők provokációkat indítanak el, amiket aztán Ukrajnára fognak rákenni” – mondta az egyik mérnök.

Majd hozzátette, az értesülései alapján a katonák azt terveik, hogy minimalizálják a személyzet jelenlétét, valamint minden vezérlőteremben elhelyezik egy-két képviselőjüket, akik hangosan azt kiabálják, mennyire várták a „kijevi rezsim alóli felszabadulást”.

Hangsúlyozta, eddig már több munkatársát is letartóztatták otthon vagy munkába menet, a megfélemlítésük érdekében pedig a pincébe viszik őket, ahol vélhetően megkínozzák őket, ugyanis az ilyen „beszélgetések” után a kollégák általában mélyen hallgatnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.