Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Kínzásról és brutalitásról számolnak be az ukrán fogságból szabaduló oroszok

Fotó: Liuntova_Katsiaryna / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 9. - 14:32

A beszámolók szerint az ukránok számos alkalommal megsértették a hadifoglyokkal való bánásmódot rögzítő genfi egyezményt.

Az orosz nyomozóbizottság tájékoztatása szerint a fogolycsere során hazatérő orosz katonák számos ellenük irányuló erőszakos cselekményt jelentettek; a közlemény szerint vizsgálják az embertelen bánásmód körülményeit, a nyomozás befejezése után pedig döntés születik a büntetőeljárás megindításáról – írta cikkében a TASS.

Soron kívül Corvinus-felvételi 2024-ben: több pluszpont kapható majd a nyelvvizsgákért

A brutalitásról beszámoló katonákat jelenleg egészségügyi intézményekben kezelik és rehabilitálják, történeteik pedig arról árulkodnak, hogy az ukránok megsértették a hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozó genfi egyezményt, ami tiltja az erőszakot és kínzást.

Az egyik katona azt mondta, akkor fogták el, amikor egy 15 órán át tartó csata során elfogyott a lőszer; az urkán katonák megkötözték a kezét és bekötötték a szemét, majd Harkovba vitték, ahol ütőkkel és botokkal verték. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat tagjai fojtogatót alkalmaztak rajta, és azzal fenyegették, lelövik, ha nem olvassa fel az általuk írt cetlit a kamerák előtt.

Egy másik szolgálatos arról számolt be, combsérülést szenvedett, elfogása után pedig fájdalomcsillapítás nélkül végeztek rajta orvosi beavatkozást a kórházban. Bántalmazták és áramütéssel kínozták, majd három másik orosz katonával együtt egy pincébe vitték, leöntötték vízzel, összeverték, majd négy napig otthagyták élelem és víz nélkül.

Embertelen bánásmódról számolt be az az orosz katona is, aki két sebet kapott, az ukrán orvosok pedig amputálták a lábát; elmondása szerint a kötözőben minden látogatás úgy kezdődött, hogy az egészségügyi dolgozó beletúrt a sebbe, és nézte, ahogyan a fájdalomból vonaglik. A kötözések között csúnyán meg is verték – jegyezte meg a bizottság.