Órákkal kinevezése után lemondott Svédország első női miniszterelnöke

MTI/AP/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 10:48

Mindössze néhány órát töltött el miniszterelnöki hivatalában Magdalena Andersson, kinevezése után ugyanis úgy döntött, inkább lemond posztjáról.

Magdalena Anderssont szerdán nevezték ki Svédország kormányfőjének, azonban pár órán belül lemondásra kényszerült, mivel a kormánypárt koalíciós partnere nem fogadta el a költségvetési programot – írta a BBC hírportál.

Ahelyett, hogy megszavazták volna a kormány által kiírt költségvetést, óriási fiaskó történt, ugyanis a bevádorlásellenes szélsőjobboldali ellenzék tervezetére mondtak igent a parlamentben.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Andersson az esetre reagálva közölte, nem kívánja folytatni a munkát, és inkább lemond tisztségéről. A miniszterelnök koalíciós partnere, a Zöldek Pártja közölte, nem tudnak elfogadni egy olyan költségvetést, amelyben a szélsőjobboldal oroszlánrészt vállalt.

Az immáron ex-kormányfő hozzátette, reméli, ismét indulhat a miniszterelnöki posztért, és abban is bízik, hogy legközelebb végül elfogadják a javaslatokat, valamint a költségvetéssel kapcsolatos bonyodalmakat is rendezni tudják.