Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

A kínaiak sorra veszik az amerikai ingatlanokat

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 27. - 06:56

A tehetősebbek több mint 6 milliárd dollárt költöttek lakásokra és házakra az Egyesült Államokban.

A National Association of Realtors (NAR) legfrissebb jelentésében azt írja, hogy a külföldi vevők összesen 59 milliárd dollár értékben vásároltak lakóingatlanokat az Egyesült Államokban 2021 áprilisa és 2022 márciusa között, ami 8,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Három év óta először fordult elő, hogy növekedett a tengerentúli ingatlanvásárlók aktivitása, ami többnyire a tehetős kínaiaknak köszönhető: a kínai befektetők összesen 6,1 milliárd dollár értékben vásároltak lakást, mely az amerikai ingatlanpiac több mint 10 százalékát teszi ki.

Ráadásul nem is olcsó ingatlanokról beszélünk, hiszen a külföldi befektetők által megvett ingatlanok átlagos vételára a jelentés szerint 600 ezer dollár (235 millió forint), míg a medián vételár közel 370 ezer dollár (145 millió forint). Ha csak a kínai befektetők vásárlásait nézzük, ott a legmagasabb az átlagos vételár: lakásonként egymillió dollár (391 millió forint).

A kínai befektetők körében a legnépszerűbb hely Kalifornia volt, az ingatlanok mintegy egyharmadát ugyanis ott vásárolták meg (31 százalék), ami némi eltérést mutat az aktuális trendekhez képest, mivel a nemzetközi vásárlók inkább a következő államokat választották:

  • Florida,
  • Kalifornia,
  • Texas,
  • Arizona,
  • New York,
  • Észak-Karolina.

“Az emelkedő kamatlábak miatt az Egyesült Államokban idén összességében csökkenni fognak az otthoneladások. A külföldi vásárlók azonban valószínűleg fokozzák a vásárlásokat, mivel a teljesen készpénzes ajánlatokat tevők immunisak lesznek a kamatlábak változására”

– idézte a NAR értékelését a Napi.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.