500 rendőr rohamozta meg az Apple Daily szerkesztőségét, letartóztatták a főszerkesztőt

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. június 17. - 14:25

Mintegy 500 rendőr razziázott a demokráciapárti Apple Daily című lap hongkongi irodáiban, azt állítva, hogy a lap beszámolói megsértették a nemzetbiztonsági törvényt.

A rendőrség letartóztatta a főszerkesztőt és négy másik vezetőt is saját otthonukban. Emellett 18 millió hongkongi dollár (681 millió forint) értékű vagyont is befagyasztottak, amely három, az Apple Dailyhez kapcsolódó vállalat tulajdonában van.

A lap tulajdonosa Jimmy Lai, aki számos vádpont miatt jelenleg börtönben van, miután az Apple Daily köztudottan kritikusan nyilatkozik a kínai vezetésről. Egy sajtótájékoztatón a rendőrség közölte, hogy 2019 óta az Apple Daily több mint 30 cikket tett közzé, amelyben felszólította az országokat, hogy vezessenek be szankciókat Hongkong és Kína ellen.

Hozzátették, hogy az Apple Daily Limited, az Apple Daily Printing Limited és az AD Internet Limited vagyonát is befagyasztották. A nemzetbiztonsági törvény tavalyi bevezetése óta egyébként több tucat neves aktivistát tartóztattak le.

A BBC értesülései szerint a rendőrség helyi idő szerint csütörtökön 07:30 körül behatolt az Apple Daily irodaépületébe, és lezárta az összes be- és kijáratot, a lap pedig a Facebook-oldalán közvetítette élőben a razziáról készült felvételeket.

A rendőrség közleményében azt írta, hogy házkutatási műveletet hajtottak végre egy médiavállalatnál, hozzátéve, hogy a parancsuk “kiterjedt az újságírói anyagok átkutatásának és lefoglalásának hatáskörére is”. Az Apple Daily által online közzétett fotókon látható, ahogy a rendőrök átnézik a riporterek számítógépeit.

A rendőrség nem nevezte meg a letartóztatottakat, de megerősítette, hogy a 47 és 63 év közötti öt személyt “külföldi országgal vagy külső elemekkel való összejátszásért, és a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt” tartóztatták le. Ez a második razzia az Apple Dailyben kevesebb mint egy éven belül – a tavaly augusztusi razzia során 10 embert tartóztattak le, köztük Lai-t és fiait is.