Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Már hat halottja van a kínai szénbánya összeomlásának, 47-en eltűntek

Fotó: A 2018. szeptember 29-i képen nyitott vasúti teherkocsiban levő szenet terítenek el dolgozók a Huangling szénbányában, a Sanhszi kínai tartománybeli Tientouban. A Huangling vállalat négy szénbányát üzemeltet, amelyekből évente összesen 16 millió szenet nyernek ki. Kína a világ első számú szénkitermelője és felhasználója is, amelyet túlnyomórészt villamosenergia-termelésre fordít az ország. (MTI/EPA/Roman Pilipej)
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Továbbra is sok az eltűnt, így félő, hogy sokkal nagyobb lesz az áldozatok száma, akik egy kínai szénbánya összeomlásának következtében vesztették életüket.

Korábban már beszámoltunk a Kínában történt összeomlásról, ami egy helyi szénbányában történt. Időközben hatra emelkedett az áldozatok száma, akiken már nem lehetett segíteni az összeomlás miatt.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Legkevesebb 47 emberről tudni, akiket nem találnak, így félő, hogy tovább fog növekedni az elhunytak száma. Az állami média arról ír, hogy újraindították a mentési munkálatokat az észak-kínai szénbánya területén azt követően, hogy földcsuszamlás miatt szünetelt a mentés.

Csütörtök késő estig 6 embert sikerült kimenteni, élve kihúzni a bányából, ami még szerdán omlott össze egy földcsuszamlás miatt. A CCTV állami teleovizó szerint a munkásokat egy fél kilométer széles és becslések szerint 80 méter magas törmelékhalom temetett maga alá.

További nőhet az áldozatok száma

Egy második földcsuszamlás pedig megakasztotta a mentési munkálatokat, a beomlott terület nagysága miatt komoly kockázata van annak, hogy további omlások következhetnek be. Háromszáz mentőmunkás dolgozik a helyszínen nehézgépekkel és mentőkutyákkal.

A szakemberek több opciót is mérlegelnek a nehéz helyzet miatt, köztük a réteges ásással. Az egykor földalatti bányát az állami média szerint 2012-ben alakították át külszíni bányává, majd három évre felfüggesztették a teremést, amit 2021 áprilisában indították újra.

A CNA a cikkében azt írja, a szén az egyik legfontosabb energiaforrás Kínában, de ezek a bányák a leghalálosabbak közé tartoznak, ami nagyrészt a laza biztonsági előírásoknak köszönhető, annak ellenére, hogy a kínai kormány az évek során többször is felszólítást adott ki a biztonság fejlesztésére.