Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

“Bajkeverésért” bebörtönöztek egy kínai milliárdos sertéstenyésztőt

Fotó: sundawu.com
not image

Borbély Fanni

2021. július 29. - 22:30

A mezőgazdasági mogul Sun Dawu 18 éves börtönbüntetést kapott, források szerint politikai indíttatású ügyben.

Sun Dawu kínai milliárdos sertéstenyésztőt és mezőgazdasági mogult több hetes titkos tárgyalás után 18 év börtönbüntetésre és 3,11 millió jüan (145 millió forint) pénzbírságra ítélték többek között “bajkeverés” miatt, egy olyan ügyben, amely források szerint politikai indíttatású volt.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

A Pekinghez közeli Gaobeidianban működő bíróság szerint Sun bűnös többek között “állami szervek megtámadására irányuló tömeggyűlésen való részvételben”, “a kormányzati adminisztráció akadályozásában”, valamint “veszekedés és bajkeverés” bűntettében, ami egy olyan gyűjtőfogalom, amelyet gyakran használnak emberi jogi személyiségek és másként gondolkodók ellen.

Sunt, a kínai politikában másként gondolkodók nyílt támogatóját november 11-én tartóztatták le több mint 20 társával, köztük feleségével, két fiával és menyével együtt. Több csoport, köztük a Kínai Emberi Jogok Védelmezői (CHRD) szerint a vádemelés nyilvánvaló megtorlás azért, mert Sun hosszú ideje barátságban állt kínai disszidensekkel és támogatta őket, még azután is, hogy az ellenük irányuló országos kampányok egyre veszélyesebbé tették az ilyen kapcsolatokat.

“Amikor a kormány saját törvényeit sérti meg annak érdekében, hogy elhallgattassa azokat, akiknek megvan az eszközük ahhoz, hogy támogassák a társadalmi igazságosság és a hivatalos elszámoltathatóság iránti elkötelezettséget, az mélyen gyengíti Kína gazdaságának életképességét és vezetőinek a jogállamiságra vonatkozó ígéreteit”

– mondta Ramona Li, a CHRD vezető kutatója.

Sun, aki ügyvédei szerint ebben a hónapban töltötte be 67. életévét, egykori sertéstenyésztő, aki megalapította a Dawu Mezőgazdasági és Állattenyésztési Csoportot. A milliárd dolláros vállalkozásnak mintegy 9000 alkalmazottja van, és egy erre a célra épített vállalati várost működtetett, amelyet Sun állítólag azért vezetett, hogy tükrözze az igazságos vidéki társadalomról alkotott elképzelését, amelyben a lakosok ingyen vagy kedvezményesen jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz, az iskolai oktatáshoz és a szórakozási lehetőségekhez.

Sun eredményeit kezdetben a tisztviselők is dicsérték, és ő lett Kína kormányzó testületének helyi képviselője. Sikerét azonban arra is felhasználta, hogy támogassa az emberi jogi ügyvédeket és a másként gondolkodókat, majd 2003-ban őrizetbe vették, mert nyilvánosságra hozta az államot ért kritikáit. A Guardian a China Change információs portál nyomán azt írja, a tárgyalás előtti eljárás során Sun “kiváló kommunista párttagnak” nevezte magát, és számos vádat tagadott, köztük a pénzzel való visszaéléssel kapcsolatosakat is.

“Azzal, ahogyan most nyomoznak ellenem, a hozzánk közel állók szenvednek, a minket gyűlölők pedig örülnek. Szeretném magamra vállalni a vádakat, még ha súlyosak is, cserébe mások szabadon bocsátásáért. Olyan emberek vagyunk, akik hozzájárultak a társadalom működéséhez”

– mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.