Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Tibeti szerzeteseket vertek meg és tartóztattak le, miután megosztották a Buddha-szobor ledöntéséről szóló híreket

Emigrációban élõ tibeti buddhista szerzetesek a tibeti felkelés 60. évfordulója alkalmából tartott békemeneten az indiai Dharamszalában 2019. március 10-én. A kínai megszállás és a kommunista rendszer ellen 1959. március 10-én robbant ki felkelés Tibetben, a harcoknak 86 ezer halálos áldozatuk volt. MTI/EPA/Szandzsaj Baid
not image

Borbély Fanni

2022. január 9. - 20:23

A kínai hatóságok a múlt hónapban ledöntöttek egy 30 méteres Buddha-szobrot, a szerzetesek pedig megosztották az erről szóló híreket, ami nem igazán tetszett Kínának.

A tibeti szerzetesek osztották meg a nyilvánossággal, hogy a nyugat-kínai Szecsuán tartomány hatóságai megverik és letartóztatják azokat a szerzeteseket, akik közvetítenek a szent szobor ledöntéséről. A 30 méter magas Buddha-szobor még decemberben került a kínai hatóságok látóterébe, és azt állították, hogy azért kell lebontani mert túl magas.

A helyi kolostor szerzetesei, valamint a környékbeli tibeti lakosok mind szemtanúi voltak annak a pusztításnak, melyet a kínai hatóságok rendeltek el, ami szakértők szerint egyértelműen jelzi, hogy Kína egy az egyben romba akarja dönteni Tibet nemzeti kultúráját és vallási nézeteit, mivel szemmel láthatóan ez a célja az új kínai kampánynak.

A kínai hatóságok 11 szerzetest bántalmaztak és tartóztattak le, miután azzal gyanúsítják őket, hogy közvetítették a szobor ledöntését, valamint információkat osztottak meg a nyilvánossággal az azóta történt események kapcsán. Egy neve elhallgatását kérő forrás elmondta, mostanra kiderült, hogy további hat szerzetest tartóztattak le, amiért Tibeten kívül kommunikáltak.

A forrás azt is megosztotta, hogy a szerzeteseket brutális módon megverték, börtönbe zárták, és még ételt sem adtak nekik, sőt, az egyik szerzetes olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy lehetséges, az egyik szemére meg is fog vakulni. Többeket arra kényszerítenek, hogy meztelenül álljanak kint a dermesztő hidegben, valamint új korlátozásokat vezettek be az tibetiekkel szemben.

A kínai hatóságok válogatott, és abszolút észszerűtlen magyarázatokkal sanyargatja a tibetieket, megtiltották nekik, hogy imazászlókat tűzzenek ki ajtóik elé, valamint megsemmisítették tűzrakóhelyeiket is, melyeket vallási rituálékhoz szoktak használni.

(RFA)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.